Strömstads Tidning

Här är det bäst och sämst i världen för barn

- JAKOB SIMONSON 0526-624 10 jakob.simonson@stnb.se

Rädda Barnen rapportera­r i en ny undersökni­ng att mer än hälften av alla världens barn, det vill säga över 1.2 miljarder, är utsatta för väpnade konflikter, fattigdom och könsdiskri­minering.

Rapporten som heter The Many Faces of Exclusion, och som ges ut för andra året i rad i samband med Internatio­nal Children’s Day, beskriver hur de tre ovannämnda faktorerna bidrar till att barndomen tas ifrån miljoner barn över hela världen.

RAPPORTEN RANKAR 175 av världens länder, utifrån var det är bäst och sämst för barn att leva. Rankningen är baserat på faktorerna generellt hälsotills­tånd, tillgång till mat och utbildning samt hur utbrett barnarbete, barnäktens­kap, tidiga graviditet­er samt våld mot barn, är i länderna.

Singapore och Slovenien rankas högst, därefter kommer Norge, Sverige och Finland. Åtta av de tio länderna i botten ligger i Väst- och Centralafr­ika. Niger hamnar på sista plats för andra året i rad.

Elisabeth Dahlin, Rädda Barnens generalsek­reterare, kommentera­r rankningen genom att konstatera att det visserlige­n görs framsteg men att det inte går tillräckli­gt snabbt.

DET SOM ÄR särskilt oroande är att gapet mellan fattiga och rika ökar i många delar av världen.

– Om vi inte handlar, kommer vi aldrig möta de mål som FN:S medlemslän­der beslutade år 2015, och som är att år 2030 ska varje barn överleva, utbilda sig och vara trygg. Regeringar kan och måste göra mer, för att ge varje barn den bästa möjliga start på livet, säger Elisabeth Dahlin.

– Mer än hälften av världens barn föds in i en ofrihet och utan möjlighet att göra egna livsval. Detta på grund av att de är flickor, lever i svår fattigdom eller i en farlig konflikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden