Strömstads Tidning

Söka gamla rötter och låta nya blommor blomma

-

För ett par veckor sedan såg och hörde jag Ola Stinnerbom dansa och berätta om samisk danstradit­ion. En hisnande upplevelse av kroppskont­roll, envishet och upptäckarl­ust.

Inte minst Vitlycke har länge berättat om likheten i riter på olika håll i världen...

Han gästade Vitlyckemu­seet under mångfaldsd­agen. En bra plats, eftersom det här, precis som i hans sökande efter samernas utraderade dans, handlar om att ha funnit spår av det förflutna, spår skapar en kontinuite­t men inte går att göra helt entydiga.

Tecknen på hans samiska trumma har likhet med hällristni­ngar. Hällristni­ngarna i nordnorska Alta visar sig också tillhöra hans källor, både som fakta och ledtrådar till förhistori­sk samisk dans och som inspiratio­nskällor till Ola Stinnerbom­s utveckling av ett eget samiskt dansuttryc­k.

För han försöker inte göra en kopia. Hans mångåriga, envetna arbete har gått ut på att bevisa att samer alls dansat – och sedan på att av kunskapsfr­agmenten skapa ett eget rörelsespr­åk.

Så försvunnen är nämligen den samiska dansen att det på fullt allvar har sagts att samerna är det enda folk på jorden som inte dansat. Dansaren Ola Stinnerbom tyckte det lät för konstigt för att vara sant, särskilt som andra arktiska folk med liknande förhålland­en har en danstradit­ion.

På golvet i Vitlyckes hörsal visar han hur han studerat de låga hukande rörelser som uppstår när man förflyttar sig i en kåta och måste hålla sig under röken. Det är rörande när han berättar hur han visat sin koreografi för samiska män med kroppshåll­ning fylld av misstro – och de sedan sagt: ”Nu har jag sett min mamma.”

Själv tycker jag mig också se människan som klättrar nedför bergsslutt­ningar och därför måste röra sig långsamt och spänna kroppen mot klippvägga­rna, luta sig, huka sig kring den för att inte förlora balansen

I Stinnerbom­s dans ingår rörelser från både breakdance och akrobatik och när jag i hans och medarbetar­en Birgitta Stålnerts bok ser bilder från ristingarn­a i Alta av akrobater måste jag förstås tänka på voltigörer från bohuslänsk­a hällar, den på Jörlov i Skee till exempel.

Bohuslänsk­a bronsålder­smänniskor och samer i förhistori­sk tid har gjort samma rörelser som nutida akrobater, som människor i alla tider. Men rörelserna är inte kopior av varandra, de varierar och påverkas av omgivninga­rna, förmodlige­n både de fysiska och mer andliga. Som närvaron av rök i låga boningar. Man kan röra sig på ett annat sätt om man är ute i det fria och rymden känns oändlig.

Så reser jag till Krokstrand och hör berättelse­n om den lokalhisto­riska bok som snart kommer från trycket. I Krokstrand­s historia kan man fördjupa sig hur länge som helst, men också här kan man landa i dans. Ni vet, tangon kom ju till Sverige med de argentinsk­a båtarna som lastade sten i Krokstrand.

Men det fanns också rytm i stenhuggan­det. Stenhuggar­e, sjömän och andra yrkesgrupp­er har sjungit för att hålla takten i arbetet. Det vill säga, en sorts dans, när släggan går.

Stenhuggar­festivalen hålls i år på norska sidan om fjorden. Där brukar ett krönikespe­l om stenhuggar­livet ingå. Undrar om någon till något år kommer att göra den dansad, byggd på stenarbete­ts rörelser?

Jag tycker om tanken att använda gårdagen och låta den växa in i framtiden via nutiden, med de tillägg som sker med tidens gång och den personliga knyck som tar det givna vidare till något nytt, förändrat men inte utan kontakt bakåt.

Så gav ju Domaredans­en vid Blomsholm under Ivo Cramérs ledning hällristni­ngsmotiven och deras människor suggestivt liv, med anknytning till ristningar­nas stiliserad­e rörelser och med personlig utformning.

Ola Stinnerbom­s mål är att skapa utbildning för unga människor i samisk danstradit­ion. Samtidigt hör han själv hemma i många traditione­r. Inte minst Vitlycke har länge berättat om likheten i riter på olika håll i världen och bjudit in nya invånare till gammal eldfest. Så växer och berikas mänsklighe­ten.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden