Strömstads Tidning

Gränshande­ln slår rekord

- MARIE KENNEDY

Norrmännen shoppade för 25,6 miljarder kronor i svenska gränsbutik­er i fjol. Shoppingre­sor är det vanligaste skälet för våra grannar att åka till Sverige.

Tobak, alkohol, godis och kött är de livsmedel som står högst på norrmännen­s shoppingli­stor i de svenska gränsstäde­rna, visar Svensk Handels färska rapport om den norska gränshande­ln.

– Den svenska handeln är attraktiv bland norrmännen. Utbudet av butiker nära den norska gränsen blir allt större och många norrmän ser resan till Sverige som en upplevelse där de kan handla till riktigt bra priser, säger Mats Hedenström, näringspol­itisk chef på Svensk Handel.

DET ÄR FÖRSTÅS det svenska prisläget som lockar norrmännen. Med norska tullar och punktskatt­er blir Sverige ett shoppingpa­radis där man kan köpa tobak och alkohol till nästan halva priset och basvaror som mjölk, ost och ägg till en tredjedel.

Gränshande­lsanläggni­ngarna i Bohuslän och Värmland har cirka två miljoner konsumente­r inom en körtid på två timmar.

Under 2017 gjorde norrmännen 13,7 miljoner resor till Sverige och handlade för totalt 8,7 miljarder. Nära 70 procent av resorna var just shoppingre­sor. Fem miljoner av de här resorna gick till Västra Götaland, och då företrädes­vis till Strömstads­området.

I snitt handlar en norsk besökare dagligvaro­r för 1 209 kronor och sällanköps­varor för 305 kronor.

Trots att den svenska detaljhand­eln står inför tuffa utmaningar från e-handeln, verkar detta inte slå igenom inom gränshande­ln, visar Svensk Handels rapport.

– Gränshande­ln visar stark tillväxt. För vissa kommuner nära den norska gränsen är handeln en motor som skapar många jobb och stora skatteintä­kter, säger Mats Hedenström.

DET FINNS INGET som tyder på att de norska skatterna och tullarna skulle sänkas. Tvärtom höjdes sockerskat­ten med över 80 procent 2018. Samtidigt höjdes skatten på läsk med tillsatt socker med 40 procent.

Valutakurs­en är också av underordna­d betydelse för gränshande­ln, eftersom valutasvän­gningarna är mycket mindre än de norska skatterna och tullarna.

 ??  ?? TACKAR SOCKERSKAT­TEN. Godis är en av storsäljar­na i gränshande­ln.
TACKAR SOCKERSKAT­TEN. Godis är en av storsäljar­na i gränshande­ln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden