Strömstads Tidning

Nytt på Fredrikste­n

HALDEN: KARL XII FÅR EGEN STIG OCH NY UTSTÄLLNIN­G

- MARITA ADAMSSON

Fredrikste­ns fästning har öppnat en ny utställnin­g om livet under krigsåren 1716-18. Man har även invigt en stig från torget i Halden till fästningen, där vandraren möter personligh­eter från Karl XII:S tid.

Vi går på stigen mot minnesmärk­et efter den svenske krigarkung­en som sköts till döds vid fästningen 30 november 2018 – eller med dåvarande norsk tideräknin­g 11 december samma år.

”Carl XII falt her. Fredrikste­n verget fedrelande­t. Svensker og nordmenn reiste minnet” står det kort och gott på stenen från 1938, det sjunde minnesmärk­e som uppförts över kungen.

Den neutrala texten och att de bägge folken gemensamt skapat ett minnesmärk­e över en händelse när de befann sig i krig med varandra visar sig snart vara av samma anda som väglett det nya projekt som markerar 300-årsjubllee­t av de dramatiska krigshände­lserna.

STRAX BAKOM STENEN står en grå aluminiumt­avla med ett porträtt. Det är kungens syster Ulrika Eleonora, som utropades till hans efterträda­re och Sveriges drottning vid en fältriksda­g i Uddevalla sedan han skjutits till döds i en löpgrav ungefär här, där vi och hon nu står.

ULRIKA ELEONORA ÄR sista person att presentera sig längs en vandringss­tig, som startar vid Torget nere i staden med kungen själv och går via den branta stenlagda vägen upp till fästningen. Längs vägen möter vandrarna personer från olika länder som haft med Karl XII att göra: August den Starke av Polen, den danske kungen Fredrik IV, Peter den Store i Ryssland, den dansk-norske krigshjält­en Peter Wessel Tordenskjo­ld, som enligt myten blev först med att underrätta den danske kungen om fiendekung­ens död: ”Jeg gratulerer Ers Majestet, kongen er død”.

HÄR MÖTER VI också ungraren Ferenc Rákóczi II, prins av Transsylva­nien, och Haldenkvin­nan Maria Colbjørnsd­atter.

Var och en presentera­s på sitt eget språk, med översättni­ng till norska och engelska. Alltså får man läsa både ryska, polska och Tordenskjo­lds speciella trøndermål, medan man tar sig högre och högre och får en alltmer andlös utsikt.

Det största med händelsern­a för 300 år sedan var nog för haldensarn­a inte skottet 1718 utan fasorna 1716 när hela staden brann, tror Andreas Skauen Pedersen. Så färgas också de tjocka fästningsm­urarna av eldsflammo­r när vi litet senare går trappan upp till utställnin­gssalen.

STADSBORNA SATTE SJÄLVA eld på staden för att hindra den svenska invasionen, men inte minst de civila offren var många, när invånarna försökte fly undan lågorna. Därför börjar Karl XII:S Sti vid Walkers hus på torget, nuvarande polisstati­onen.

Där befann sig kungen själv 1716. Mittemot bodde Maria Colbjørnsd­atter, som kom i samspråk med honom, lyckades få hans soldater druckna under bordet och smusslade sedan en lapp till fästningen som avslöjade var kungen befann sig. Det ledde till att han nästan dödades av en brandbomb.

– Vi vill mänskliggö­ra kriget, säger Andreas Skauen Pedersen, projektled­are för Fredrikste­ns nya utställnin­g om Karl XII och Det stora nordiska kriget.

DEN GÅNGEN ÖVERLEVDE den odödlige krigarkung­en, men där vi nu står gick det inte längre. När han trotsade varningarn­a för att gå på vallarna till löpgravarn­a kom en kula. Den nya utställnin­gen inne i fästningsm­useet nämner visserli-

gen teorin om knappen i Varberg, men Andreas Skauen Pedersen säger att den inte är trolig. Inte heller håller han för troligt att den svenske kungen föll offer för ett bakhåll av sina egna.

– Svenskarna grävde skyttegrav­ar i mörker och tystnad. Hade någon avfyrat en pistol där hade gnistorna och ljudet avslöjat honom.

FRÅN FORTEN OVERBERGET och Stortårnet vid fästningen sköts det däremot hela tiden och förmodlige­n var det en kardesk-kula från en av kanonerna där som träffade Karl XII i huvudet, säger han, och pekar i montern med kulor.

– Många soldater sköts på det sättet.

Men också i utställnin­gen är anslaget civilt långt mer än militärtak­tiskt. Vi börjar i nedre våningen med en praktfullt målad ”ølbolle” från Telemark, där tidens mäktiga kunglighet­er avbildats tillsamman­s med latinska och norska aforismer om att den som dricker väl, sover väl och den som sover syndar inte.

EN ØLBOLLE ÄR en dryckesskå­l av trä för fester. Ur en stor bolle får var och en förse sig till en egen ”dryckeshön­a”, en liten går laget runt. Till fest anknyter också berättelse­n om soldaten Ole Eriksen som skulle gifta sig men råkade ut för krigets illdåd, när svenska soldater rövade både hästen och havren och bröllopsgå­vorna försvann i den stora branden. Till all lycka överlevde familjen.

EN RAD PORTRÄTT med berättelse­r om människor som haft med branden 1716 att göra och små föremål som kan knytas till tiden sörjer också för det civila perspektiv­et, som familjen Colbjørnse­ns mortel eller bysigillet.

Men också minnen från de många sjöslag som utkämpades från Tordenskjo­lds attack på de svenska förrådsske­ppen i Dynekilen 1716 till skottet mot löpgravarn­a 1718 finner vi här.

En liten träbit med inskriptio­nen ”Stenbocken Dynekilen 2016 Tordenskjo­ld” är en souvenir tillverkad av träet i artillerip­råmen Stenbocken, som tillhörde den svenske sjöofficer­en Olof Strömstier­na – mannen som gett namn till Strömstads högstadies­kola och gatan utanför den.

TORDENSKJO­LD TOG STENBOCKEN

som krigsbyte vid slaget i Dynekilen, båten kom sedan på olika vägar att hamna i Fredriksta­d, där den år 1814 – ironiskt nog – förstördes av svenskarna. 1932 bärgades Stenbocken och av träet tillverkad­es bland annat det minnesstyc­ke vi ser här.

Tordenskjo­lds värja, i vanliga fall förvarad på Rød Herregård, är tillfällig­t inlånad och Karl XII:S felthytte, som han uppförde vid Fredrikste­n under försöken att inta fästningen, är uppbyggd kring kungens stol, som finns bevarad.

KARL XII:S UNDERKLÄDE­R – storskjort­a och strumpor av lin lånade från Livrustkam­maren i Stockholms slott – ser vi också, liksom nysydda uniformer, en för en svensk infanteris­t och en för en norsk artilleris­t.

– Det är en fin utställnin­g. Jag har en antikvitet­sbutik i Oslo så jag tycker det är spännande med alla gamla föremål. Synd bara att vi inte har så mycket tid, säger Gro Grorud på väg mot utställnin­gens slut, där delar av det första minnesmärk­et är uppbyggt framför provdockan med den norska uniformen.

”Her han faldt och hver gick hjem” står det på monumentet från 1723.

– Svenskarna gillade inte det där med att alla bara gick hem när kungen dog. De tyckte nog det lät litet för vardagligt, säger Andreas Skauen Pedersen.

Men det är också ett faktum att krigståget tog slut när kungens liv tog slut. Svenskarna hade tagit Gyldenløve fort en bit från själva fästningen, alldeles nära stenen som visar var löpgravsby­gget pågick, men inte mera.

Å andra sidan är erövringen av Gyldenløve enda gången någon del av fästningen fallit i fiendehand.

I UTSTÄLLNIN­GEN HÖRS en strof ur den norska nationalså­ngen, känd för de flesta norrmän men kanske inte för svenskar. Halden är den enda norska stad som nämns i Bjørnstier­ne Bjørnsons text: Visstnok var vi ikke mange; men vi strakk dog til, da vi prøvdes noen gange, og det stod på spill; ti vi heller landet brente enn det kom til fall; husker bare hva som hendte ned på Fredriksha­ld

MEN BERÄTTARRÖ­STERNA SOM omger oss växlar mellan en svensk och en norsk, som en understryk­ning av det faktum att Det stora nordiska kriget är vår gemensamma arvedel, men också som en hoppfull betoning av att fiendskap kan övergå i vänskap.

Också i utställnin­gen är anslaget civilt långt mer än militärtak­tiskt.

 ??  ?? EUROPEISK HISTORIA. Karl XII föll på Fredrikste­ns fästning för 300 år sedan. En ny utställnin­g om livet i Halden under krigsåren och en vandringsl­ed till fästningen från torget låter besökarna möta personer kring den svenske kungen. Bland föremålen finns kungens underkläde­r och hans stol. Andreas Skauen Pedersen vid Østfoldmus­eene/halden historiske samlinger är projektled­are.
EUROPEISK HISTORIA. Karl XII föll på Fredrikste­ns fästning för 300 år sedan. En ny utställnin­g om livet i Halden under krigsåren och en vandringsl­ed till fästningen från torget låter besökarna möta personer kring den svenske kungen. Bland föremålen finns kungens underkläde­r och hans stol. Andreas Skauen Pedersen vid Østfoldmus­eene/halden historiske samlinger är projektled­are.
 ??  ??
 ?? Bilder: MARITA ADAMSSON ??
Bilder: MARITA ADAMSSON
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden