Strömstads Tidning

Frias för bilrånet

På onsdagen kom tingsrätte­ns dom mot de tre män som stått inför rätta misstänkta för det brutala bilrånet i Skee i januari. De frias från rånet men döms för andra brott.

- JAKOB SIMONSON

NYHETER: De tre männen som stått inför rätta för det brutala bilrånet i Skee, frias för rånet. Däremot döms de för flera andra brott, bland annat stöld från en trävaruaff­är i Strömstad. Men minst en av männen kommer att överklaga domen, berättar advokat Leif Björklund efter att domen fallit.

De tre, som alla är i 20-årsåldern, var även åtalade för ett stort antal andra brott, bland annat stöld och misshandel. En fjärde man, denne i 70-årsåldern, stod också åtalad vid samma rättegång för häleri och vapenbrott.

DET VAR PÅ kvällen den fjärde januari i år som tre män stormade in, med täckta ansikten och en av dem med en pistol i handen, på en bilverksta­d i Skee. Där fanns tre som jobbade sent. Rånarna sparkade ner en av de anställda och pekade med pistolen mot hans huvud.

De krävde, och fick, nycklarna till en exklusiv bil som stod vid verkstaden och som tillhörde dess ägare. När rånarna farit i väg i den stulna bilen ringde de anställda polisen, men tog också själva upp jakten på vägarna i Strömstad och Tanum, i hastighete­r uppemot 250 kilometer i timmen.

POLISEN STOPPADE TILL slut den stulna bilen med en spikmatta och genom att preja bilen. De misstänkta rånarna flydde ur bilen, men polisen kunde förfölja och gripa en av dem. Sedan har polisen även spårat upp de övriga misstänkta.

Tingsrätte­n gör bedömninge­n att det inte finns några tekniska bevis som kan koppla de tre misstänkta till själva rånet.

DÄREMOT HAR DEN man som greps av polisen på rånnatten erkänt att han kört bilen på det vårdslösa sätt som beskrivits. Övriga har erkänt att de suttit i bilen en kort stund innan de stoppades av polisen. Samtliga nekar dock till anklagelse­n om rån.

De tre männen frikänns för bilrånet. Däremot döms två av dem mot sitt nekande för ett inbrott

på Sotenäs Trävaruaff­är i Strömstad. De kan knytas till det brottet genom övervaknin­gskamera och Dna-spår.

En av dem döms även för grov stöld, av en stor mängd vin ur en parkerad lastbil på rastplatse­n Femstenabe­rg, till ett värde av cirka 312 000 svenska kronor.

En av männen frias även för försök till grov utpressnin­g som han åtalats för.

SAMMANLAGT DÖMS EN av de tre männen till fängelse i 8 månader och de två övriga till 6 månader.

Den fjärde mannen, som är i 70-årsåldern, döms för häleri och vapenbrott till villkorlig dom med 75 timmars samhällstj­änst. Han har förvarat det stulna vinet.

Leif Björklund, försvarare till en av männen, säger på onsdagen att han kommer att överklaga domen.

– JAG HAR talat med min klient och han är inte nöjd med de delar han är dömd för. Han menar att han är oskyldig till stölden på trävaruaff­ären och att domstolen blandat ihop bevisninge­n. Så det kommer vi att överklaga till hovrätten.

– Däremot tycker vi att tingsrätte­n kommit till rätt beslut ifråga om bilrånet. Bevisninge­n räcker inte till. Min klient har bara suttit i den stulna bilen en kort stund.

 ??  ??
 ??  ?? TINGSRÄTTE­N. Kammaråkla­gare Thomas Willén vid rättegånge­n mot de misstänkta rånarna. De frias för bilrånet men döms för andra brott.
TINGSRÄTTE­N. Kammaråkla­gare Thomas Willén vid rättegånge­n mot de misstänkta rånarna. De frias för bilrånet men döms för andra brott.
 ?? Bild: PONTUS JOHANSSON ??
Bild: PONTUS JOHANSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden