Strömstads Tidning

Mäbe spelar på festival

Mäbe åker till Subkultfes­tivalen i Trollhätta­n med sitt nya projekt med andra Strömstads­musiker.

- PONTUS JOHANSSON pontus.johansson@stnb.se

På lördag bär det av mot Trollhätta­n och Subkultfes­tivalen för Mattias ”Mäbe” Johansson som i ett helt nytt samarbete ställer sig på scen tillsamman­s med Strömstads­musikerna Kristian Kellerman (tidigare Aggressive chill) och Adam Ekeroth på klaviatur.

– Det blir mer avskalat och utan trummor och bas. Det blir första gången vi tre kör någonting tillsamman­s, säger han.

FÖR MYCKET HAR hänt sen i vintras. Mäbe som då släppte sitt fjärde album, när rösten i radion sa hans namn, har under våren utvecklat ett samarbete med Strömstads- musikerna Kristian ”Krille” Kellerman på gitarr (tidigare Aggressive chill), Robert Ottosson på bas (Aggressive chill), Ludvig Jakobsson på trummor och pianisten Adam Ekeroth, som experiment­erar med Mäbes låtar från framför allt de två senaste albumen.

– Det föll bara på plats. Först tänkte jag att det skulle vara en sidopryl, säger Mäbe, som nu helt kommer ägna sig åt sång.

GENOM SITT PROJEKT vill Mäbe utforska vad som är möjligt med sina låtar. Tanken är att de övriga musikerna får experiment­era och forma låtarna tillsamman­s med Mäbe på ett nästan jam-liknande vis. Och Mäbe själv känner en nytändning och beskriver hela processen som ett kreativt flöde, som på ett sätt fått hans musik att växa.

– Först har jag visat hur låtarna går och sen har vi plockat ner låtarna och byggt upp dem igen från början, säger Mäbe.

Kristian Kellerman som kommer

att spela gitarr berättar att samarbetet varit en utmaning men att musikerna har hittat sin plats i samarbetet.

Både han och Mäbe har tidigare spelat tillsamman­s i Two Face och när Mäbe berättade om idén att starta ett nytt samarbete hoppade han på direkt.

– DET KÄNNS kul. Vi har känt varandra i tusen år och spelat flera konstellat­ioner. Jag tycker om det lite mer fria tänket och att experiment­era, säger Kristian Kellerman.

– Även om vi spelar akustiskt kan man köra distad bas. Man leker med koncepten, fortsätter han.

Och det har varit kul att vrida och vända på Mäbes låtar. Lite mer rockiga låtar med fullt tryck har till exempel blivit lugnare och mer avskalade.

– Det som är kul är att man kan göra Mäbe på så många olika sätt. Vi leker med ljudbilden, säger han.

STÄMNINGEN I REPLOKALEN kan nästan jämföras med att komma tillbaka till fritidsgår­den.

– Det är en god feeling i replokalen, både med den lilla settingen och med hela bandet, nu när låtarna börjar komma ihop och alla har hittat sin plats, säger Kristian Kellerman.

 ??  ?? NYSTART. Mattias ”Mäbe” Johansson och Kristian Kellerman åker tillsamman­s med pianisten Adam Ekeroth till Subkultfes­tivalen i Trollhätta­n på lördag för en
NYSTART. Mattias ”Mäbe” Johansson och Kristian Kellerman åker tillsamman­s med pianisten Adam Ekeroth till Subkultfes­tivalen i Trollhätta­n på lördag för en
 ?? Bild: PONTUS JOHANSSON ?? konsert. Det nya samarbetet innehåller också vanligtvis Strömstads­musikerna Robert Ottosson och Ludvig Jakobsson.
Bild: PONTUS JOHANSSON konsert. Det nya samarbetet innehåller också vanligtvis Strömstads­musikerna Robert Ottosson och Ludvig Jakobsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden