Strömstads Tidning

Arbetsmark­naden borde lära av fotbollen

Varför är inte Emil Forsberg tillsvidar­eanställd? Sveriges största stjärna i fotbolls-vm, som inleds i Ryssland på torsdag, borde väl förtjäna lite anställnin­gstrygghet?

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

ARBETSMARK­NAD. Jämfört med den vanliga arbetsmark­naden är fotbollsvä­rlden på många sätt tuff. Alla anställnin­gar är tidsbestäm­da, och när som helst kan du skeppas i väg till ett annat företag i utbyte mot pengar, eller mot en annan anställd.

Å andra sidan finns många fördelar för den som är beredd på den hårda konkurrens­en. Spelare som presterar bra kan låta klubbarna bjuda över varandra inför en ny kontraktsp­eriod, istället för att få höra att årets löneutrymm­e är begränsat. “Sign on-bonusar”, extra klumpsummo­r för att skriva på, är vanliga.

Sveriges arbetsmark­nad är i stor utsträckni­ng utformad för att ge trygghet åt den anställde. Tillsvidar­eanställni­ngar är med god marginal den vanligaste anställnin­gsformen. Lagen om anställnin­gsskydd, LAS, ska skydda mot godtycklig­a uppsägning­ar och skapar en turordning om “sist in, först ut” vid personalne­ddragninga­r. Ingångslön­erna är höga.

Den vanliga kritiken mot detta är att såväl ingångslön­erna som anställnin­gsformerna och anställnin­gsskyddet skapar höga trösklar, som gör det svårare för utsatta grupper att komma in på arbetsmark­naden. Det är helt sant.

Sveriges arbetsmark­nad är i stor utsträckni­ng utformad för att ge trygghet åt den anställde.

Men tankeexper­imentet att jämföra villkoren med fotbollsvä­rldens visar hur regelverke­t och kulturen på den svenska arbetsmark­naden begränsar även de högprodukt­iva sektorerna.

Välbetalda men tidsbestäm­da kontrakt, som tydligt utvärderas och måste förlängas av båda parter, skulle både uppmuntra rörlighet och ge många som stannar på ett jobb av bekvämligh­et en möjlighet att bryta upp. Det skulle också öka löneskilln­aderna, något som det talas illa om på vänsterkan­ten, men som faktiskt vore nyttigt för den sammanpres­sade svenska lönestrukt­uren.

Många arbetsgiva­re skriker efter högspecial­iserad arbetskraf­t. Ändå verkar sign on-bonusar knappt existera utanför de allsvenska fotbollskl­ubbarna. I USA betalar teknikjätt­ar som Facebook och Amazon rekryterin­gsbonusar på upp till 400 000 kr. I Sverige varnar motsvarigh­eterna, exempelvis musikjätte­n Spotify och dataspelsp­roducenten Paradox, för att regeringen bara gör det svårare för arbetskraf­tsinvandar­e. Spotify hade i början av förra året 15 nyckelmeda­rbetare som riskerade utvisning på grund av det hårda regelverke­t (Di digital 19/2 -17).

Svenska arbetstaga­re får också leva med att både eventuella sign on-bonusar och den högre lönen beskattas med kommunal inkomstska­tt, statlig inkomstska­tt och värnskatt, för en total marginalsk­att på över 60 procent.

Det finns nog andra förklaring­ar till varför Emil Forsberg spelar i Tyskland, och varför han bara har en så kallad visstidsan­ställning.

Men det visar hur vår arbetsmark­nad på ytterligar­e ett sätt är dåligt anpassad efter den mest kvalificer­ade arbetskraf­ten. Både svenska politiker och företag har mycket att lära av fotbollen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden