Strömstads Tidning

Åtalas efter jättebesla­g av knark

- ANDREAS ENGBLOM

Bilen med familjen stoppades i en rutinkontr­oll av svenska tullen. Bredvid barnstolen, under bebisfilte­n gjorde tullen en oväntad upptäckt: 2,8 kilo narkotika. – Det är ett relativt stort beslag, konstatera­r åklagare Johanna Maxson som nu väckt åtal mot pappan.

Det var den 19 mars i år som den norskregis­trerade bilen var på väg in i Norge på väg 165 i Vassbotten, i Tanums kommun, där Tullen stoppade fordonet för en rutinkontr­oll.

I bilen färdades en man i 30-årsåldern, hans sambo och deras gemensamma barn som var mindre än ett år gammalt.

På golvet bakom passagerar­sätet låg en babyfilt och när tullinspek­tören, som har med sig en narkotikas­ökhund, lyfter på filten markerar hunden mot en väska som ligger intryckt under passagerar­stolen.

I VÄSKAN LIGGER två kilo amfetamin och 800 gram MDMA. Vilket gott och väl räcker till för att passera gränsen för grovt narkotikab­rott.

– Det får man säga. Straffvärd­et ligger runt fyra år, säger åklagare Johanna Maxson.

Inlednings­vis greps både mannen och kvinnan, men kvinnan är numera släppt och misstänks inte för brott. Mannen å andra sidan har suttit frihetsber­övad sedan han greps och har nu åtalats.

– Han är misstänkt för att ha hämtat upp narkotika för en annan person, och transporte­ra den. Han stoppas precis vid gränsen till Norge, säger åklagaren.

Under utredninge­ns gång har han lämnat flera olika uppgifter om hur narkotikan hamnat i bilen han körde.

I INLEDANDE FÖRHÖR uppgav han att han under hot fått i uppdrag att förflytta väskan av en annan person, men att han inte visste vad som fanns i den.

I senare förhör uppgav han att han aldrig blivit hotad, utan att det i stället var sambon som gett honom instruktio­ner om hur han skulle köra och att han skulle plocka med sig en väska. I de sista förhören ändrade han sig dock igen, och medgav att han själv plockat med sig väskan och att sambon inte haft något med narkotikan att göra.

UPPDRAGSGI­VAREN TROS VARA en man bosatt i Norge. Han har i förhör erkänt att han köpt narkotika i Uddevalla och erbjudit en person 20 000 norska kronor eller en bil för att transporte­ra knarket från Sverige till Norge. Mannen har dock inte åtalats ännu.

– Det finns en misstanke mot honom. Än så länge är det svenska myndighete­r som har hand om utredninge­n mot honom, men i dialog med norska myndighete­r. Det är möjligt att det väcks åtal mot honom också, säger Johanna Maxson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden