Strömstads Tidning

Ny kurs ska inspirera att läsa vidare

Nu startar en ny akademisk inspiratio­nskurs i Strömstad. I tisdags hölls det första informatio­nsmötet på Svarta Daniel i Kulturhuse­t Skagerack.

- PONTUS JOHANSSON pontus.johansson@stnb.se

På tisdagen samlade sig nyfikna och kursansvar­iga på Svarta Daniel i Kulturhuse­t Skagerack för att diskutera mer om den nya akademiska inspiratio­nskursen som startar i oktober.

Efter en genomgång, som hölls av bland andra Strömstad kommuns utveckling­schef Helene Evensen, om bakgrunden till kursen och en del av innehållet fanns möjlighete­r att möta de kursansvar­iga.

BLAND ANNAT VILL man inspirera till att läsa vidare för att fylla det kompetensg­ap som finns mellan de arbetssöka­nde och vad företagen efterfråga­r i dag.

– Andelen högskoleut­bildade i Strömstad är lägre än i länet och i Sverige, säger Helene Evensen, och hänvisar till siffror som gäller 19till 23-åringar.

Den akademiska inspiratio­nskursen motsvarar 15 högskolepo­äng och studeras under en hel termin motsvarand­e 20 timmar i veckan. Deltagarna kommer få möjlighete­n att testa på fyra om- råden (ekonomi/it/statsveten­skap, pedagogik/beteende, hälsa/sjukvård och teknik) uppdelade efter institutio­nerna på Högskolan Väst, som ger den nya kursen.

– Vi vill trycka på att det är en inspiratio­nskurs där man får testa på de här fyra ämnena, säger Helene Evensen.

EN AV DEM som intressera­t sig för den nya kursen är Therese Hansen. Hon har bestämt att skriva in sig på kursen och hoppas att den kan inspirera henne att läsa vidare.

– Jag har jobbat som butikschef i 15 år och det är jätterolig­t och det är inget fel på det. Men jag känner att det finns något mer att göra.

– Jag har 20 år kvar drygt innan jag går i pension. Då ska jag göra någonting jag verkligen vill göra, fortsätter hon.

Just nu lutar det åt att läsa något inom HR eller beteende.

– Det här är en bra början. Jag har inte gått i skolan på 25 år så det är ett helt annat tänk. Det tar nog lite tid innan man kommer in det och då tror jag att det här kan vara bra, säger hon.

Kerstin Karlsson (L), ordförande i barn- och utbildning­snämnden, ser positivt på kursen.

– Det har varit svårt att motivera Strömstads­ungdomar att läsa vidare för att det har funnits jobb. På det här viset får man chansen att prova på hur det är under en begränsad tid och jobba halvtid samtidigt, säger hon.

HELENA L’ESTRADE, AVGÅENDE tf rektor på Strömstad gymnasium, berättar att hon kom på idén till kursen när hon förra året förstod att det bara var fem av alla 80 avgångsele­ver som hade tankar på att läsa vidare.

– Vi har det väldigt bra i Strömstad tack vare handeln men det är många som går miste om andra upplevelse­r om man inte får chansen att pröva på något annat. Jag tänker att Strömstad som levnadspla­ts måste ha något mer än handel, säger Helena L’estrade.

 ?? Bild: PONTUS JOHANSSON ?? GRUNDKURS. Den nya kursens mål är att inspirera till att läsa vidare till högskola och universite­t.
Bild: PONTUS JOHANSSON GRUNDKURS. Den nya kursens mål är att inspirera till att läsa vidare till högskola och universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden