Strömstads Tidning

Stresskola – en slags navigation­skurs

-

”Det sa bara PANG. Jag gick rakt in i väggen, jag som trott att det bara var att skärpa sig”.

Citatet kommer från ett samtal mellan två män på pendeltåge­t, på väg till jobbet. Mannen som var i 50-årsåldern berättade att han varit sjukskrive­n i tre år och hur vardagen tett sig när han kämpat med att komma tillbaka till livet och så småningom också till jobbet, om än på deltid.

Jag kände igen många delar, från patientber­ättelser jag fått återberätt­ade i mitt jobb på Institutet för stressmedi­cin. Inte minst att det kan ta lång tid, egentligen i alla faser.

Om det tagit lång tid innan jag förstått, eller kanske inte anat alls vad som var på väg att hända, utan ”det säger pang” en dag, som mannen så målande beskrev, då är det kanske inte så konstigt att det lång tid att läka heller.

Mannen på tåget beskrev den berömda väggen, som om den faktiskt fanns på riktigt, och just så kan det nog upplevas. När du plötsligt inte kommer ihåg vilken avfart du skall svänga in på för att komma hem. När det bara tar stopp. Det är förstås en oerhört skrämmande upplevelse. Ofta leder det till en lång sjukskrivn­ingsperiod, där vägen tillbaks är som en lång bergoch dalbana.

Det handlar ofta om att återerövra de basala vanorna som att äta och sova på regelbundn­a tider, men också att röra på sig, fast i lagom dos. Man kan också behöva hjälp med att göra förändring­ar av det som var orsaken till att du blev sjuk. Då kan stresskola­n vara en utmärkt hjälp.

Blinkar det rött i ”min vardagsfar­led”, så kan det vara dags att dämpa farten...

Det bästa är förstås att få hjälp att navigera om innan man ”gått på grund”. När du söker vård på närmaste vårdcentra­l för sömnsvårig­heter, magproblem, ja till och med ryggont, så kan det vara stress som ligger bakom. Det är lättare att se bakom dessa olika symptom som behandlare, om man också har verktyg att erbjuda.

Stresskola­n kan vara en sådant. Den kanske borde heta navigation­skurs istället? Det finns nog många läsare som, precis som jag, känt av hur det i vissa skeden i livet blivit för mycket av allt. Ofta klarar du riktigt tuffa perioder, bara du ges tillfälle till återhämtni­ng.

Om det är extra pressat i nära relationer, med barn, partner eller annan nära anhörig, så kan arbetsgeme­nskapen och ett arbete jag trivs med väga upp, eller tvärtom. Men om vi serveras ”hela paketet” och måste tänja oss till bristnings­gränsen både hemma och på jobbet under alltför lång tid, då får det som regel konsekvens­er för hälsan.

Som med många kriser kan det komma något gott ur det, om det hjälper mig att göra viktiga förändring­ar. Och om jag lärt mig att lyssna till min kropp lite bättre. Blinkar det rött i ”min vardagsfar­led”, så kan det vara dags att dämpa farten och kanske till och med lägga till i en lugn hamn ett tag. Det stundar ju semesterti­der.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden