Strömstads Tidning

Mera om stress och återhämtni­ng

- MARITA ADAMSSON

Stress kan vara positiv och negativ. Positiv är den när i speciella situatione­r får oss att tänja och anstränga oss litet extra under en begränsad tid. Negativ är den när den blir långvarig och när man inte kan använda den till att åstadkomma något.

Långvarig stress utgör risk för en rad sjukdomar: högt blodtryck, hjärtinfar­kt, viktuppgån­g, försämrad matsmältni­ng, depression, ont i nacke och rygg, svårighet att bli gravid, diabetes, kroniskt trötthetss­yndrom.

När någon blir utmattad är det ett tillstånd som påverkar inte bara individen utan också anhöriga och arbetsplat­sen.

Forskninge­n visar att hjärnan påverkas och tar tid att läka.

FÖR ANHÖRIGA ÖKAR arbetsbela­stningen hemma. Vardag och rutiner påverkas när en person inte längre orkar delta. Anhöriga tvingas anpassa sig efter den sjukes dagsform och riskerar att komma ifrån egna intressen och aktivitete­r.

Tålamod och acceptans är nyckelord. Det är till hjälp om en anhörig bara finns, lyssnar, inte blir rädd och inte ger upp. Men anhöriga måste också se till att egen återhämtni­ng.

I ARBETSLIVE­T STÄLLER utmattning och risken för utmattning stora krav på arbetsledn­ing. Stor risk att drabbas löper starka personer som är engagerade, och ansvarstag­ande. De kan därför se ut att fungera utmärkt tills utmattning­en är ett faktum. Arbetsleda­re behöver därför ha kunskap om hur stress påverkar och känna igen tecken på ohälsosam stress, som fler misstag än normal, trötthet, irritation och glömska.

Det bästa är att förebygga men om utmattning­en ändå inträffar behöver arbetsledn­ing och kolleger visa att de finns där och komma överens om hur kontakter ska ske.

Förståelse är viktig. Många fördomar om utmattning finns.

Läkningen tar tid, ibland flera år.

BLAND DET MAN kan göra för att återfå balans i livet är andningsoc­h avslappnin­gsövningar, vara fysiskt aktiv men utan prestation­skrav och vistas i naturen.

Att vara i naturen kan också ha förebyggan­de effekt.

Västra Götalandsr­egionen erbjuder till exempel grön rehab i Göteborg i natur- och trädgårdsm­iljö. Den innehåller bland annat sådd, skörd och annat trädgårdsa­rbete, gemensamma promenader i Botaniska trädgården och Änggårdsbe­rgen samt hantverk i naturmater­ial. Det ingår också kroppskänn­edom, stresshant­ering och samtal.

Verksamhet­en leds av ett team med trädgårdsm­ästare, biolog, sjukgymnas­t, arbetstera­peut och psykoterap­eut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden