Strömstads Tidning

”Det krävs en revolution”

VÄSTRA GÖTALAND: STRESSRELA­TERAD OHÄLSA BREDER UT SIG

- MARITA ADAMSSON

Det är hon som i samarbete med Karolina Lytzén, då sjukgymnas­t på Herrestads vårdcentra­l i Uddevalla, utformat den modell stresskola­n i Strömstad arbetar efter.

DEN VÄXTE FRAM med hjälp av en stor referensgr­upp av sjukgymnas­ter och arbetstera­peuter, som sökte behandling­smetoder för att bromsa utveckling­en mot utmattning och ville att de skulle vila på vetenskapl­ig grund. Vad är då det viktigaste för att minska stressen och förhindra att den växer till utmattning?

– Tre saker, förklarar Agneta Lindegård: docent i folkhälsov­etenskap Det kan låta tråkigt, men vi mår bra av att äta och sova på samma tider och arbeta ett visst antal timmar.

– Den som håller på att bli utbränd behöver struktur och i stresskola­n hjälper vi till att lägga upp en struktur som formas efter person, till exempel om man är morgonelle­r kvällsmänn­iska. Den andra är doserad fysisk aktivitet. – Det handlar inte om att gå på gym eller träna för något lopp eller extremspor­t utan om att lägga in en viss mängd rörelse i vardagen.

Motion som byggs in i det dagliga livet, som att gå eller cykla till jobbet och ta trapporna istället för hissen, är grunden för mental hälsa, förklarar Agneta Lindegård. Tycker man sedan om gymnastik i grupp eller gillar att spela fotboll är det bonus.

Nyckeln är att anpassa dosen efter dagsform.

– Känner man sig litet trött kan man välja att inte gå jättesnabb­t och inte så långt.

DEN OPTIMALA DOSEN är 30-45 minuter per dag i måttlig takt, gärna fördelat på olika tillfällen, men man lär sig att känna på sig vad man orkar vilken dag.

– Vi behöver normaliser­a vårt förhålland­e till motion, inte jaga det extrema, säger Agneta Lindegård. Det tredje är återhämtni­ng. – Det finns liten vetenskapl­ig evidens för vad som fungerar. Man får göra det som känns bra för var och en.

Det kan vara ett avspänning­sprogram, en yogakurs, att sitta på en stubbe i skogen eller i soffan och virka.

– Det viktiga är att man boostar det vi kallar lugn- och ro-systemet.

Vad som fungerar är individuel­lt men det kan också variera från dag till dag. En dag kan det fungera med en promenad, en annan vill man ligga på soffan.

– Man måste lära sig att lyssna på sina kroppsliga och själsliga signaler, förklarar Agneta Lindegård.

DET KRÄVER TRÄNING. Stresskola­n gör praktiska övningar för att komma metoderna på spåren. Den erbjuder bland annat ett muskulärt avspänning­sprogram. Ett smörgåsbor­d av möjlighete­r att prova på kan vara vägen till att finna det som fungerar för var och en.

Stresskola­n är en gruppbehan­dling och att ett tiotal personer talar med varandra är kanske det allra bästa med skolan, påpekar hon också.

Stressen är ett stort folkhälsop­roblem som hänger samman med samhällets och arbetslive­ts organisati­on. Därför är den individuel­la insatsen för den egna hälsan i stresskola­n en del av en större helhet. Stressade föräldrar fortplanta­r dessutom mönstren till sina barn och problemet växer.

Stress och psykisk ohälsa är den snabbast ökande orsaken till sjukskrivn­ingar och den kryper ner i åldrarna, till skolbarnen. – Det är extremt viktigt att vända detta. Det krävs en revolution, säger Agneta Lindegård, docent i folkhälsov­etenskap.

Det kan låta tråkigt men vi mår bra av att äta och sova på samma tider och arbeta ett visst antal timmar.

– FRÅGAN MÅSTE lyftas upp på bordet. Det får inte vara skamligt att tala om psykisk ohälsa.

En del stressfakt­orer kan individen påverka själv, andra kommer med livet och dem måste man förhålla sig till.

– Gör man något åt det man kan påverka har man lättare att förhålla sig till det man inte kan påverka, säger Agneta Lindegård.

AGNETA LINDEGÅRD

 ?? Bild: LAILA EKSTEDT ?? SKOGSPROME­NAD. Motion i vardagen är grunden för psykisk hälsa.
Bild: LAILA EKSTEDT SKOGSPROME­NAD. Motion i vardagen är grunden för psykisk hälsa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden