Strömstads Tidning

Musiktätt i Tanums kyrkor

Start med rockkonser­t i Grebbestad­s kyrka 30 juni. Final i Hamburgsun­ds kyrka 15 augusti med Från Östersjö till Västerhav. Däremellan ett pärlband av konserter av vitt skilda slag.

- MARITA ADAMSSON

Det är sommarprog­rammet i Tanums kyrkor, för första sommaren gemensamt för norr och söder, som numera är ett enda pastorat.

– Vi försöker göra ett program med stor bredd av genrer och stilar, så att det ska finnas något för alla smaker, säger Maria Franksson, kyrkomusik­er och ledare för bland annat Chorus, kören som inleder med en andra föreställn­ing av Rock of Chorus, som hade premiär i april i år.

BREDDEN HANDLAR OCKSÅ om att blanda lokala förmågor med väletabler­ade artister, lyfta fram ungdomar och fördela konsertern­a geografisk­t bland de många kyrkorna.

– Det blir extra mycket i kustkyrkor­na eftersom det rör sig mycket folk där på sommaren, säger Maria Franksson.

– Men vi vet också att arrangeman­g i Bullaren – Naverstads och Mos kyrkor – med lokala artister är uppskattat. Man går man ur huse, tillägger hon.

27 juli kan det exempelvis bli så. Då spelar sångduon Dear Paul i Naverstad. Halva duon, Nellie Andersson, är bördig från Bullaren, andra hälften, Elin Pålsson, från Grebbestad.

13 juli spelar Bird Cerry Quartet i samma kyrka. Slagverkar­en i bandet, Daniel Hägg, är från Bullaren och det är hans musik de framför.

Också Lurs kyrka får besök av lokala förmågor, när kvällen 4 juli bjuder på Gott och blandat med ungdomar från Lur och Tanum.

BLAND DE LOKALA kändisarna finns också Margareta i Bônn, som tillsamman­s med Bertil Olsson svarar för sång och musik vid avslutning­skonserten, samt sjunger Visor mellan Bônn och Paradiset i Resö kyrka 18 juli.

För den som är specialint­resserad av orgel lönar sig ett besök i Tanums kyrka 12 juli. Då spelar Berit Larsson, diplomorga­nist från Göteborg, på kyrkans Marcusen-orgel, musik av Bach och från filmens värld.

– Olika orgelmärke­n har sin speciella karaktär och kan lämpa sig för olika sorters musik. Tanums orgel är en mild orgel, förklarar Maria Franksson.

Bland de rikskända artisterna finns The Real Group, stor vokalgrupp som sjunger i Grebbestad­s kyrka 17 juli, samt gitarriste­n Göran Fristorp och pianisten Curteric Holmqvist, som framträder tillsamman­s i Fjällbacka kyrka 8 juli.

– Svenska kyrkan är en stor konsertarr­angör och vi erbjuder annat än det som spelas på till exempel krogarna. Det är också en annan konsertmil­jö, där man lyssnar mera aktivt, säger Maria Franksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden