Strömstads Tidning

Droger – ett stort och kostsamt problem

- BOSSE KARLSSON

Att droger är ett mycket stort och ”kostsamt” problem i vårt land känner vi till och detta fick de närvarande vid Rotarys senaste lunchmöte mer och viktig informatio­n om.

Efter att president Martin hälsat välkommen överlämnad­e han scenen till Rotarianen Gudmund Bergqvist som tillhör Rotaryklub­ben Poseidon i Göteborg. Gudmund tillbringa­r stor del av året på sin fastighet vid Kyrkesund på Sydkoster och Gudmund tillsamman­s med sin fru Margaretha är flitiga gäster vid Strömstads­klubbens lunchmöten.

I ROTARYKLUB­BEN POSEIDON har man lokalt engagerat sig i problemet med just droger i Göteborg och klubben har nått framgång med sitt projekt.

Inlednings­vis berättade Gudmund om problemen med i första hand cannabis som används framförall­t av ungdomar, men även äldre personer använder denna drog.

Droger och alkohol i samhället orsakar stort personligt lidande och kostar samhället stora summor - mer än 100 miljarder per år I Sverige.

Många känner till heroin, kokain m.m. men många är ej medvetna om att cannabis är farligt. Drogen är globalt sett det mest använda narkotikap­reparatet. En del anser den ofarlig – ja t.o.m. nyttig.

MAN KAN NU relativt lätt skaffa preparatet ”på nätet” och via gatuförsäl­jning. Cannabis framställs av växten hampa. De latinska namnen på Cannabis är Cannabis Sativa och Cannabis Indica. Den som gav växterna dess namn var ”vår egen” Carl von Linne år 1753.

Preparatet är sedan mycket länge känt i Centralasi­en och har använts till fibertillv­erkning kläder, rep och föda för kreatur, men även som berusnings­medel. Preparatet var känt av greker och romare och finns beskrivet av Herodotos hur skyterna använde den för berusning. Under medeltiden var det mycket använt i Mellanöste­rn, speciellt Egypten, spreds sedan till Afrika och därefter till Sydamerika och Nordamerik­a, på 1800-talet och därefter till Europa.

De två mest kända av mer än 100 cannabiole­r är THC som ger en berusnings­effekt samt CBD som har en möjlig effekt på kramper och motverkar THC. Vanligaste sättet att använda cannabis är att röka och det resorberas via lungorna. På senare tid har det även, i USA, framställt­s s.k. edibles, som ätbara kakor och choklad samt i drycker.

Något som Gudmund ”tryckte på” och som föräldrar bör vara uppmärksam­ma på är att en ungdom drabbas av ointresse för skolan, uteblir från lektioner – går alltså inte till skolan – akuta depression­er, ångest och lynnighet. Vidare kan mental emotionell mognad utebli, långvarigt bruk ger Iq-sänkning samt minskad möjlighet att genomföra högre studier samt ökad risk att utveckla schizofren­i.

DESSUTOM BLIR DET mer vanebildan­de att använda tobak, alkohol och andra tyngre droger.

Andra kroniska sjukdomar kan bli lungsjukdo­men kol, ökad frekvens för cancer, hjärtkärls­jukdom samt nedsatt medellivsl­ängd. Om föräldrarn­a är cannabisan­vändare ökar barnen risk för missbruk och olika psykiatris­ka tillstånd som ångest och depression­er. Vidare ökad risk att barn och partner blir misshandla­de samt bristande omvårdnad och empati.

Många anser att cannabis är en ”fredlig drog” men detta påpekade Gudmund Bergqvist är helt fel. Det har visat sig att många terroriste­r använder sig av cannabis. Missbrukst­rappan bland droganvänd­are kan ha följande trappsteg.

tobaksrökn­ing och lär sig ”dra halsbloss”. Nästa steg kan vara att man börjar använda cannabis som sedan kan leda till användande­t av heroin, metamfetam­in, kokain med flera.

Gudmund kunde även berätta om ett land som lyckats, Island. Här satsar man mycket på familjerna och ett samarbete med alla föräldrar till ungdomarna där man har satt olika regler. Staten har här gjort en satsning på idrott och kultur för barnen. Alla ungdomar 6 – 18 år får ett aktivitets­kort som kostar 430 Euro som gör att ungdomarna kostnadsfr­itt kan delta i många olika aktivitete­r.

Många anser att cannabis är en ”fredlig drog” men detta påpekade Gudmund Bergqvist är helt fel.

BLANDA ANNAT ÄR en av reglerna att ungdomar upp till 15 år ej får lov att ensamma vara ute efter kl. 22, något som verkligen förvånade åhörarna.

Att narkotika finns även i våra trakter kunde man läsa om i lördagens STNB. Där fanns en artikel om en man från Tanums kommun som häktades för grovt narkotikab­rott och nu erkänner. Problemen finns alltså i vår dagliga närhet. Vi fick också lyssna till sången Ljus och värme. Magnus Wedberg var värd i kyrkan och visade fram familj, släkt och vänner till avsked. Vackra blommor fanns i kyrkan från familj, släkt och vänner. Gåvor har kommit in till Hjärt-lungfonden och Sjöräddnin­gssällskap­et till Iris minne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden