Strömstads Tidning

Mer vårdpengar

STRÖMSTAD: REGIONEN KOMPENSERA­R VÅRDCENTRA­LERNA

- JAKOB SIMONSON

Vid årsskiftet förlorade Strömstad 1,8 miljoner i bidrag till vården eftersom kommunen vuxit i befolkning. Nu har regionfull­mäktige fattat beslut om att skjuta till extra pengar till vårdcentra­lerna i Strömstad.

Från och med i år går vårdcentra­lerna i Strömstad, som tidningen rapportera­de om i mars, miste om 1,8 miljoner kronor i stöd per år från regionen. Orsaken är att Strömstads befolkning har vuxit i ett antal år och nu kommit över en gräns på 24 personer per kvadratkil­ometer. Då blir det en mindre ekonomisk tilldelnin­g från regionen utifrån kriteriern­a befolkning­stäthet och avståndet till närmsta tätort (Strömstad räknas ju nu som en tätort).

Bohuslinde­n förlorar 1,2 miljoner och Capio förlorar 600 000 kronor per år. För Per Midtvedt, verksamhet­schef för Capio, och Charlotte Ericson, chef för Bohuslinde­n, kom beskedet som en kalldusch och de började fundera på vilka åtgärder de nu måste vidta för att spara pengar.

Detta bekymmer har påtalats för regionens politiker, och i tisdags fattade regionfull­mäktige beslut om att tilldela vårdcentra­lerna i Strömstad extra resurser för 2019.

– Vi är ganska överens mellan partierna i majoritete­n och opposition­en om att sättet som vi delar ut ersättning på behöver ses över. Det kan slå ganska tokigt, som i fallet med Strömstad, säger regionfull­mäktiges ordförande Magnus Berntsson (KD). Beror det på de minskade ersättning­arna på grund av befolkning­stillväxt?

– Ja, där såg vi hur skevt det kan slå. Det är ett bitvis lite konstigt system för hur pengarna fördelas. Det kan inte vara rimligt att man ska få mindre pengar till vården för att befolkning­en växer. För att

I mars kom beskedet att Strömstad får minskat regionstöd för att befolkning­en ökat. En skevhet som regionen vill se över. Nu kompensera­r regionen vårdcentra­lerna.

inte de här reglerna ska slå för hårt fick vi göra en snabb lösning och tilldela extra resurser, så att ingen regiondel blir förfördela­d, säger Magnus Berntsson. Har ni en långsiktig lösning på problemet?

– Ja, vi är som sagt ganska överens mellan partierna om att vi behöver utreda ersättning­skriterier­na, vi vill göra en översyn av systemet och ändra i Krav- och kvalitetsb­oken för vården i regionen. Där vill vi få till en bred, blockövers­kridande överenskom­melse. Det kommer dock att ta lite tid, så detta var en kortsiktig lösning för att lindra smällen.

Peter Dafteryd (C), kommunstyr­elsens ordförande i Strömstad, är försiktigt positiv till beskedet.

– Det är förstås positivt att höra att de vill lösa det här. Det är viktigt att man hittar en långsiktig lösning så att man inte bara löser det för ett år framåt. Vi har ju sett mer än en kortsiktig lösning från regionens sida i de här frågorna, säger Peter Dafteryd.

Han tillägger att både politiken och media bör fortsätta hålla koll på den här frågan.

– Det gäller nog att vi fortsätter hålla ett vakande öga på regionen så att de verkligen följer upp det här.

 ??  ?? KOMPENSERA­S. Regionen har beslutat att skjuta till extra pengar till Strömstads vårdcentra­ler. Tilldelnin­gsreglerna har slagit fel, medger regionråde­t Magnus Berntsson (KD).
KOMPENSERA­S. Regionen har beslutat att skjuta till extra pengar till Strömstads vårdcentra­ler. Tilldelnin­gsreglerna har slagit fel, medger regionråde­t Magnus Berntsson (KD).
 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ??
Bild: JAKOB SIMONSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden