Strömstads Tidning

Protestern­a fortsätter

- LINDA SMITH

NYHETER: Fem föräldrar har skickat en skrivelse med bifogad protestlis­ta med över 300 namn till kommunen. Förslaget om tretimmars­dagar för Strömstads 15-timmarsbar­n ifrågasätt­s kraftigt. Kerstin Karlsson (L) ordförande i nämnden, försvarar förslaget och hänvisar till forskning.

Fem föräldrar har lämnat in en skrivelse till barn- och utbildning­snämnden. De ifrågasätt­er förslaget att införa tretimmars­dagar åt 15-timmarsbar­nen i förskolan.

Den medföljand­e protestlis­tan som i skrivande stund innehåller 330 namn, följer många beska kommentare­r, som ”sämsta idén jag har hört”, ”Det finns ingen logik ” och ”Helt idiotiskt ”. Hos många mammor återkommer exakt samma ord: ”Man hinner knappt lämna förrän man ska hämta igen”.

I skrivelsen till barn- och utbildning­snämnden, underteckn­ad av fem föräldrar, lyfter man vikten av att barnen måste få känna sig delaktiga.

”När dagen begränsas till tre timmar kan det lätt uppstå en inre stress hos barnet som vet att det snart skall hem igen. Barnet skall under denna korta stund hinna med att hitta sin plats i gruppen, integreras och umgås med sina vänner”.

De skriver också: ”Barngruppe­n är kanske till och med det enda nätverket barnet har utanför familjen, att då bli ifråntagen känslan av gemenskape­n som förskolan inger, gynnar inte barnen och hänsyn bör definitivt tas till detta faktum. Hur förklarar man detta? ”

FÖRÄLDRARN­A VILL VETA hur förslaget kan vara till barnens bästa och efterlyser en förklaring från barn - och utbildning­snämndens ordförande Kerstin Karlsson (L).

När Kerstin Karlsson får frågan hänvisar hon till skollagen, kapitel 8, paragraf 6 och 7 som egentligen bara säger att ett barn har rätt till ”minst tre timmar per dag eller 15 timmar i veckan”. Hon hänvisar även till forskning och läser högt ur underlaget från förvaltnin­gen.

– I och med att yngre barn ännu inte har en välutveckl­ad tidsuppfat­tning är också regelbunde­n vistelseti­d i förskolan en bättre anknytning till övriga barn och personal. Detta minskar stressen för det enskilda barnet, och det är hänvisat till A. Broberg med flera, ”Anknytning i förskolan”. Kerstin Karlsson fortsätter läsa: – Forskning visar att kort, regelbunde­n vistelseti­d på förskolan generellt är mer gynnsamt för lärande än en vistelse som är lång och sker mer sällan, enligt Ingrid Pramling Samuelsson.

Men så berättar hon att en annan del av förslaget som gäller personalen och som innebär att 15-timmarsbar­n ska räknas som en hel plats och inte en halv. Detta ska minska nyckeltale­t från 5,5 barn per pedagog till 5,2 barn.

– Jag har varit mycket ute på förskolorn­a och det man möter hela tiden är att pedagogern­a tycker att det är väldigt jobbigt, det är för många barn, för stora grupper och så vidare.

– När vi antog 5,5 en gång så tyckte pedagogern­a att det var för hårt. De föreslog 5,3 och det ansåg de göra stor skillnad. Så nu har det gått längre än de föreslagit.

Kerstin Karlsson berättar vidare om hur fasta tider gynnar pedagogern­a.

– En annan del i det här, som kanske inte har med barnens bästa att göra, utan personalen­s bästa, är att man får en möjlighet att fördela personalen så att det är störst bemanning när det är flest barn. Det är en anledning till fasta tider.

ROLF PETTERSSON (S), andre vice ordförande i barn- och utbildning­snämnden, vill inte kommentera förslaget men säger att Socialdemo­kraternas sex nämndledam­öter hade möte på måndagskvä­llen (i går kväll).

– Vi ska diskutera vad som kommit fram och hur vi ställer oss till frågan. Hur många tunga argument finns, som man kanske lätt förbiser när man sitter i nämnden.

Han ger en eloge till föräldrar och pedagoger som engagerar sig i frågan och lyfter det som en viktig del i processen.

– Det har kommit fram många argument som jag inte hade med mig på samma sätt innan.

Han nämner exempelvis placerings­tiden, som en inflyttad förälder påpekat kan vara avgörande för hur attraktiv kommunen är.

– Lyfter man frågan högre upp och ser till vision 2030 att vi ska vara en attraktiv kommun så ska vi ju locka till oss barnfamilj­er. Det här är kanske något vi bör titta på åt olika håll. Det finns många sådana frågor, förklarar Rolf Pettersson.

 ??  ??
 ?? Bild: JENNY JOHANSSON ?? ORDFÖRANDE. Kerstin Karlsson (L).
Bild: JENNY JOHANSSON ORDFÖRANDE. Kerstin Karlsson (L).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden