Strömstads Tidning

En öppningsba­r bro löser inte alla problem

-

Till Liberalern­a i Strömstad, STNB 19/6

Den föreslagna bron skall enligt detaljplan­en ”Samrådshan­dling 2 upprättad 2018-01-25” ha en segelfri höjd av 3,5 meter. Därav följer att alla båtar högre än cirka tre meter måste igenom den öppningsba­ra delen av bron. Veckan före midsommar räknade jag antalet båtar i Bojarkilen som inte skulle kunna gå under bron. 49 av båtarna kommer att tvingas gå igenom broöppning­en. Både på vägen ut och hem igen.

Ponera att tio av dessa båtar vill ut på sjön en fin sommardag och hem igen på kvällen. Det blir 20 passager genom broöppning­en. Antag att varje passage vid fint väder tar 15 minuter. Då kommer bron att vara spärrad för gående/cyklande fem timmar per dag.

Vi vet inte vilket system som är tänkt för att öppna och stänga broklaffen. En gissning är man tänkt sig en kortlösnin­g som sköts från brofästet, liknande det som i dag gäller för linfärjan.

Sydvästen blåser inte sällan rätt in i Bojarkilen med 8-12 meter/sekund. Senast nu i veckan 18-19 juni. Att då ensam med en mellanstor segel- eller motorbåt klara brogenomfa­rten är inte helt enkelt.

Först tillägning mot kaj utanför bron inklusive fastgöring. I dag finns inga kajer där bron är tänkt. Måste alltså byggas. Ilandsstig­ning och öppning av broklaffen. Ombordstig­ning och passage genom broklaffen för motor eller man släpar båten genom öppningen. Sedan tilläggnin­g, ilandstign­ing och stängning av bron.

Vid vindstilla kan nog detta fungera. Men vid kraftig vind är det en komplicera­d och tidsödande manöver. Den tilltänkta bron ligger alltför väderutsat­t för att det skall vara en bra lösning.

Alltså behåll linfärjan. Den ligger ju redan där. Och fungerar bra. Och vidmakthål­ler goda kommunikat­ioner med Kebal och Nötholmen. Med ”boblehamn” i färjans väg, som nu, och med profession­ellt och regelbunde­t underhåll bör det inte vara problem att säkert driva färjan i många år.

Och Bojarkilen kan förbli en levande del av staden.

Dyr i underhåll, säger vissa politiker. En bro? 20-30 miljoner för bron, kajer båda sidor om broklaffen. Även bron och broklaffen kräver väl underhåll?

På linfärjan sitter man under tak skyddad från regn och snöslask under båtresan, i motsats till att man skall gå uppe på en väderutsat­t bro. Under vintertid med risk för is, snö och halka.

Göran Helmer

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden