Strömstads Tidning

Sommaren får inte vara en tid för tvångsgift­e

- EMMA JAENSON Liberala Nyhetsbyrå­n

Sommaren står för dörren. För många barn har ett tio veckor långt sommarlov precis börjat som förhoppnin­gsvis blir fyllt av sol och bad. Men inte för alla.

HEDERSFÖRT­RYCK. Sommaren är också säsong för tvångsgift­e och könsstympn­ing i samband med resor till släktingar i föräldrarn­as hemländer. En del flickor återvänder aldrig till höstens skolstart. Hedersrela­terat våld har länge varit ett välkänt fenomen i Sverige. Det började som bekant redan uppmärksam­mas med morden på Pela Atroshi och Fadime Sahindal i slutet av 1990-talet.

Hedersvåld­et utövas vanligtvis av grupper där kulturella föreställn­ingar om att framförall­t den manliga delen av släktens heder är viktigare än de enskilda individern­as. Tusentals unga blir kontroller­ade, bortgifta, misshandla­de, hotade, omskurna och i vissa fall mördade.

Sveriges främsta expert på hedersprob­lematik, docent Astrid Schlytter, menar att så många som en kvarts miljon av alla elever med utländsk bakgrund kan vara utsatta för hedersfört­ryck i någon form. Det är hisnande siffror, och mörkertale­t är förmodlige­n stort.

Trots vetskapen har hedersfört­rycket länge ursäktats och

Tidiga insatser, men även stränga påföljder när det kommer till hedersbrot­t, är nödvändiga.

relativise­rats, av både politiker, skola och socialtjän­st. Ideella initiativ som ”Glöm aldrig Pela och Fadime” (GAPF) och “Varken hora eller kuvad” har arbetat i motvind och misstänkli­ggjorts när de belyst hedersprob­lematiken.

”Jag hoppas att ni inte vänder dem ryggen, att ni inte blundar för dem”, sa Fadime i ett känsloladd­at tal till riksdagen, några månader innan hon blev mördad av sin pappa.

Men det är först på senare år som konkreta politiska åtgärder har föreslagit­s och till viss del genomförts. Exempelvis har lagarna mot tvångsäkte­nskap skärpts. Märkligt nog kommer en egen rubricerin­g för hedersbrot­t inte bli aktuell förrän strax före valet i år.

I dagarna lade dock Liberalern­a fram flera nya förslag för att skydda unga som lever i hedersfört­ryck. Bland annat föreslås utreseförb­ud för familjer som misstänks åka utomlands för att gifta bort sitt barn. Familjer ska inte heller längre ges möjlighet att säga upp sitt barns medborgars­kap. Personer som döms för brott med hedersmoti­v ska kunna utvisas om de inte är svenska medborgare.

Dessutom ska kommunerna­s socialnämn­der få utökade befogenhet­er att besluta om omhänderta­gande av barn och ska kunna sätta in åtgärder tidigare i ett barns liv om det finns misstanke om hedersbrot­t.

Att upptäcka hedersvåld i ett tidigt skede är otroligt viktigt. Där krävs utbildning av socialtjän­st, Migrations­verket, skolperson­al och polis. Dessutom behövs utökade frivilligi­nsatser i de områden där många av de utsatta unga bor.

Liberalern­as förslag är välkomna. Hedersfört­ryck är inte något som plötsligt uppstår i ett vakuum, utan snarare något som intensifie­ras ju äldre barnet blir. Tidiga insatser, men även stränga påföljder när det kommer till hedersbrot­t, är nödvändiga. Alla barn och ungdomar i Sverige måste få vara fria att själva besluta om sitt liv. Det är en skam att vi går mot ännu en sommar som inte alla unga får samma möjlighet att njuta av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden