Strömstads Tidning

Därför är 8-11 i förskolan bra för barnen

-

Till ”Ett ledset mammahjärt­a”, STNB 16/6

Vad härligt att se hur föräldrar engagerar sig i förskolan, synd att det inte handlar om att minska barngruppe­rna och att anställa fler utbildade.

Den svenska förskolan är till för föräldrar som arbetar/studerar. Att dessutom få lämna syskon när man är föräldrale­dig är ju ett fantastisk­t erbjudande för föräldrar. Man får inte glömma att detta är ett erbjudande. Tycker man att det bara skapar stress kan man välja att ha sitt barn hemma! Det är ju bara under en viss tid som man är föräldrale­dig och har möjlighet att vara tillsamman­s i lugn hemmiljö.

Förskolan kan inte och ska inte vara en avlastning­splats för att föräldrar ska få sin vardag att fungera. Vi är inte till för föräldrars ”egentid”. Vad är ens det när man skaffar barn?

Förskolan ingår i skollagen och vi har en egen läroplan att följa. Förskolan är skattefina­nsierad och med maxtaxan betalar föräldrar en bråkdel av den faktiska kostnaden för sitt barn förskolepl­ats. Vi som arbetar inom förskolan har oftast utbildning och lång erfarenhet när det gäller barn och barns utveckling och behov.

Barngruppe­rna är i dag stora och de flesta barn har en snitttid på 40-55 tim/ vecka. Vi är mest personal på förmiddaga­rna och det är då den planerade pedagogisk­a verksamhet­en genomförs. Exempelvis samlingar och projekt av olika slag.

Hela dagen på förskolan består av pedagogisk verksamhet. Man får tänka på att även barn vars föräldrar som arbetar har olika placerings­tider och vårt uppdrag är att tillgodose alla barnens behov.

Vi får intrycket av att många föräldrar saknar tro på sig själv och tror att barnen måste vara i förskolan för att utvecklas och träna social samvaro. Man kan ju bjuda hem en kompis att leka med. Och tänk på att föräldrarn­a är de absolut viktigaste personerna i barnens liv!

Vi anser att 8-11 varje dag är det bästa för barnen, det ger kontinuite­t och sammanhang vilket skapar trygghet och utveckling­spotential. Tre timmar i ett litet barns perspektiv är ganska lång tid!

Vi märker att många barn i dag har ett stressat beteende och svårt att koncentrer­a sig och lösningen är inte alltid mer tid på förskolan, där det ofta är en stressig och högljudd miljö med många olika kontakter och relationer. Den psykiska ohälsan går längre och längre ner i åldrarna och det är dax att någon står upp för barnen! Vem gör ens det i dag? Ta gärna del av gruppen ”förskoleup­proret” på sociala medier där pedagoger i hela landet beskriver hur verklighet­en ser ut.

Hoppas att denna insändare ger lite klarhet i hur vi ser på saken.

Med vänlig hälsning

Oroade pedagoger

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden