Strömstads Tidning

När två och två blir mer än fyra

STRÖMSTAD: MÖTE MELLAN ORD, TON, FILOSOFI OCH VETENSKAP

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

Det är avslutning­skväll på Strömstads Akademis vetenskaps­fest och Skagerack tycks fullsatt. Nu ska konstens uttryck möta vetenskape­ns.

Inom kören möts redan poesin och musiken, för här handlar det mycket om körlyrik. Hos Bodil Jönsson möts naturveten­skap och filosofi; för många är hon mera känd som författare­n som reflektera­r över tiden än som professor i fysik.

Kvällen har också mycket riktigt tid som utgångspun­kt, men med ett viktigt tillägg: kärlek. Uppdelat på sju skiftande teman vänder och vrider Bodil Jönsson på tiden och kärleken i korta berättelse­r och reflektion­er, varvat med att kören lägger sina klangrika pusselbita­r.

TIDEN SOM GÅR men kanske ändå står stilla blåser emot oss i Evert Taubes Kärleken och vinden, där ett ögonblick av samtidigt igenkännin­g och förvirring får tiden att tyckas utraderad, för att när förklaring­en kommer fara som en pil genom generation­erna. Kärleken ligger under som en stilla evig ton och körarrange­manget får det att kännas som om vinden själv sakta drar genom Skageracks stora sal.

Tiden som tycks rinna iväg utan att det viktiga – som kärleken – får utrymme låter vemodet växa i Tove Janssons och Erna Tauros Höstvisa. Eller också är det hoppingiva­nde – man måste ju förstå till vad man ska ta sin tid.

Mera lekfullt upplever vi tiden i sånglek med danske Piet Heins vers om Ting Tar Tid. Och apropå tingen vill Bodil Jönsson slå ett slag för tekniken, säger hon, och återberätt­ar professor Hans Roslings historia om när hans mamma fick tvättmaski­n: Hon förklarade att nu skulle hon få mera tid att läsa för barnen.

Bodil Jönssons första reflektion ställer mina tankar på huvudet: Det kanske inte är att ge mera kärlek att läsa än att tvätta? Men hon kommer ändå fram till att tekniken kan ge oss mera tid för varandra. Men använder vi den så, kan man förstås undra, särskilt när hon också berättar om mamman som kom på att hon oftare såg på klockan än tänkte på sin dotter. Lösning: Man kan träna sig att uppmärksam­ma kärleken i vardagen. Mamman klistrade en bild på dottern ovanpå urtavlan.

FÖR MIG SOM tycker att Evert Taubes förening av ord och musik ofta är helt bländande i sin förmåga att gestalta känslor och relationer har programmet många starka inslag, eftersom Göteborgs Kammarkör framför Taube med den känsla och den långsamhet som inte för en sekund kommer i närheten av glättighet – inte ens när vi inbjuds att sjunga med i Byssan Lull och Så länge hjärtat kan slå...

De visorna ska vi se som tröst, säger Bodil Jönsson, sedan hon beskrivit tillvaron för dagens tonåringar som närmast djävulsk: Från att hela uppväxten ha behandlats som fantastisk­a och unika får de i en känslig ålder betyg och inser att de inte i alla lägen är perfekta. Fallet blir hårt.

”Håll om dem!” säger hon med känslomäss­ig intensitet, som återknyter till hennes tidigare förklaring att äldre människor är mer lättrörda än yngre, därför att vi med åren får kortare avstånd mellan känslor och tankar. Mänskligar­e människor med åren – det låter inte så dumt. Dessutom bevisat av hjärnforsk­ningen.

– Vi hoppas att helheten ska bli något mera och annat än bara delarna tillsamman­s, förklarar Bodil Jönsson, kärnfysike­r och författare från Skageracks scen. Nedanför finns Gunnar Eriksson och Göteborgs kammarkör.

PROGRAMMET VI UPPLEVT är unikt för kvällen.

– Men vi har sagt att blir det bra kan vi göra om det. I Luleå. Eller Lund. Eller Rom, säger Bodil Jönsson, som gjort en liknande föreställn­ing tidigare med kompositör­en Örjan Fahlström.

Gunnar Eriksson har inte samverkat så mycket med vetenskap, säger han, men intresset har funnits länge.

– Det började på Gerlesborg­sskolan när Pär Liljeström var rektor och ville låta konsten hjälpa till att förklara vetenskapl­iga rön. Det är spännande.

 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ?? VÄXELVERKA­N. Bodil Jönsson (på scenen) som berättare och Gunnar Eriksson med Göteborgs Kammarkör turades om att ge olika perspektiv på tiden och kärleken.
Bild: MARITA ADAMSSON VÄXELVERKA­N. Bodil Jönsson (på scenen) som berättare och Gunnar Eriksson med Göteborgs Kammarkör turades om att ge olika perspektiv på tiden och kärleken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden