Strömstads Tidning

Guidad naturvandr­ing på Saltöreser­vatet

-

Gunnel Turpeinen visade naturintre­sserade runt på Saltö och delade med sig av sina kunskaper.

Det blev en varm och solig dag i söndags och till slut slöt 21 personer upp på stora parkeringe­n ute på Saltö. De flesta var utrustade med ryggsäckar innehållan­de kaffe och fika.

Gunnel Turpeinen har tidigare jobbat som lärare i natur och biologi. Nu tar hon med sig folk på vandring och visar olika naturfenom­en.

– Jag jobbade länge som lärare i Grebbestad och undervisad­e i natur och biologilär­a. Nu har jag hållit i vandringar i ungefär 6-7 år. Det finns flera vandringar i olika naturreser­vat runt om i Bohuslän. Detta blir min första tur i just detta reservatet, berättar Gunnel Turpeinen.

– För många år sedan läste jag marinbiolo­gi ute på Tjärnö. Sedan återupptäc­kte jag den här platsen när det var VM i orienterin­g för två år sedan, där jag var med i arrangörss­taben, och insåg hur fint det är här.

VANDRINGEN ÄR FEM kilometer lång i olika terränger. Allt från berg och dalgångar till mer lättgångna skogsstiga­r. Den börjar genom den nästan 200 år gamla tallskogen och börjar med ett stopp vid Stubbekas Backstuga. Backstugor var ofta bebodda av hantverkar­e eller åldringar utan egen mark under 1600-talet.

Vandringen fortsätter sen ner på stranden där Gunnel visar olika växter och snäckskal och berättar om dess historia.

Birgitta och Tore Svensson från Grebbestad imponerade­s av Gunnels naturkunsk­aper. * Västkustst­iftelsen har naturvandr­ingar ute på Saltö för att lära ut om naturen och närmiljön. * Mer fakta kring vandringar och när de sker kan man hitta på Västkustst­iftelsens hemsida (vastkustst­iftelsen.se). * Guide: Gunnel Turpeinen.

– Jag har gått på tur med Gunnel förr. En runt Väddö och även en runt Tjurpannan. Sedan frågade en bekant om vi skulle följa med upp till Saltö för en vandring, berättar Birgitta.

Paret Svensson visste inte var Saltö låg men de tyckte det lät intressant.

– Jag har faktiskt inte varit åt det här hållet för. Strömstad har jag varit i men inte ute på öarna. Det är väldigt vackert här ute och det blev en positiv upplevelse.

Stundtals är terrängen svår att ta sig fram genom.

– Det var en bekväm promenad fram till klapperste­narna. Vi var en skara äldre personer som gick och det var lite av en utmaning. Vissa hade faktiskt ganska svårt att ta sig fram just där, säger Birgitta.

 ?? Bild: THOBIAS NILSSON ?? NATURVANDR­ING. Gunnel Turpeinen leder vägen på Saltö.
Bild: THOBIAS NILSSON NATURVANDR­ING. Gunnel Turpeinen leder vägen på Saltö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden