Strömstads Tidning

Högre havsnivå kan ge dyr försäkring

- ANNA LINDBERG/TT

Den stigande havsnivån kan bli en kostsam historia för hushållen. I framtiden kan du tvingas betala för en extra försäkring vid översvämni­ng. – Den kommer att vara oerhört dyr, säger Staffan Moberg, jurist vid branschorg­anisatione­n Svensk försäkring.

Om översvämni­ngarna ökar måste försäkring­sbolagen ta ut en ökad premie för de ökade kostnadern­a.

– Jag tror att det finns en gräns för när översvämni­ngarna tar en för stor del av premiekaka­n. Då tar man bort den ur skyddet. Det blir en översvämni­ngsförsäkr­ing och inte en hem- och villaförsä­kring, säger Staffan Moberg.

HAN MENAR ATT försäkring­sbolagen har en solidarisk premiesätt­ning i dag. Det innebär att man inte gör en individuel­l bedömning, utan i stället klumpar ihop många fastighete­r som ligger till grund för en premie.

– Om de här översvämni­ngsskadorn­a blir många och dyra finns det en risk för att det solidarisk­a synsättet kommer under lupp. Då går man in och bedömer varje fastighet för sig. Att göra den bedömninge­n kostar pengar i sig. Det kommer att generera en högre premie.

Enligt Staffan Moberg kan översvämni­ngarna resultera i att privatpers­oner måste skänka bort sina villor eller radhus och att företag måste skaffa nya lokaler. Men den stigande havsnivån kan även kosta samhället mycket pengar.

– Det är oerhört olönsamt för samhället att ta itu med det här, framför allt när man bygger infrastruk­tur i de utsatta områdena. Den kommer inte att kunna användas om 50 år.

STAFFAN MOBERGS STÖRSTA oro har med placeringe­n av nyproducer­ade hus nära havet att göra. Han menar att människor bygger in sig i situatione­r som de i framtiden inte kan klara av.

– Vi kanske inte ska bygga kustnära om vi inte kan höjdsätta bostäderna tillräckli­gt mycket. Havsnivåer­na slutar inte att stiga 2 100, utan kommer att fortsätta i flera hundra år till. Vi vet inte var havsnivån stannar.

– Sedan har vi alla fastighete­r som redan står där. De måste man fundera över hur man ska hantera.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? DYRT. Den stigande havsnivån kan bli en kostsam historia för såväl samhället som privatpers­oner.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT DYRT. Den stigande havsnivån kan bli en kostsam historia för såväl samhället som privatpers­oner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden