Strömstads Tidning

Brist på åklagare i vårt område

- EMMA-KARIN BJÖRK

Många stora kriminalfa­ll den senaste tiden har satt stor press på åklagarna i vårt område och det har saknats åklagare. När fallen prioritera­s hamnar andra på hög. ”En katastrof för de som drabbas”, säger åklagaren Patrik Stintzing.

En person brann inne på Ulvön i Ljungskile och en man åtalades och dömdes nyligen för mord. Två personer i Bohuslän misstänks för barnvåldtä­kter. Och en man i Vänersborg har dömts för grova övergrepp mot flera barn och kvinnor i sin närhet.

De här fallen är exempel på några av de större, mer komplexa som hamnat på åklagares bord. Fallen sätter press på åklagarkam­maren som under våren varit underbeman­nade, menar Patrik Stintzing som är fackligt ombud vid åklagarkam­maren i Uddevalla. * Åklagaren är förundersö­kningsleda­re och beslutar om åtal ska väckas eller inte. Om fallet leder till domstol ska åklagaren lägga fram bevis för att övertyga rätten om varför någon bör dömas för brott.

* Fall där personer som frihetsber­övats ska prioritera­s. Sedan prioritera­s fall som rör barn och i tredje hand fall som rör ungdomar.

* Åklagaren får inte säga nej till ett fall utan blir tilldelad ett ärende.

* Det är åklagarmyn­digheten som anställer åklagare.

– Personalom­sättningen är hög och arbetsbela­stningen är stor på de som finns. Jag har jobbat här i 5,5 år och det finns bara två som jobbat här sedan jag börjat. Resten har gått vidare till andra jobb inom myndighete­n eller lämnat.

ÅKLAGARE HAR KOMMIT från hela Sverige för att stötta upp.

– Vi skulle behöva vara 20 åklagare på kammaren men under våren har tjänstledi­gheter, föräldrale­digheter, åklagare som lämnat till annan åklagarkam­mare och pension gjort att vi är cirka 15. Åklagaryrk­et är komplext och ett hantverk och det går inte bara att slänga in någon i jobbet. Det här har rått en obalans mellan våra arbetsuppg­ifter och de faktiska personalre­surser vi haft, säger Daniel Edsbagge som är chefsåklag­are i Uddevalla.

– Hade vi inte fått hjälp utifrån hade vi inte kunnat svara upp på de krav som finns.

När fall som de ovan nämnda rör personer som är frihetsber­övade – häktade – måste de prioritera­s. Det gäller även fall som rör barn och unga. Då drabbas de andra utredninga­rna som leds av åklagare.

ENLIGT CHEFSÅKLAG­AREN tog ett fall från det att en utredning var klar fram till att åklagaren väckte åtal i snitt åtta dagar för ett år sedan. Men nu är snittet under 15 dagar och även stora utredninga­r som rört barn har dragit ut på tiden.

– Det är inte bra. Det innebär att det tar längre tid att få upprättels­e. I ärenden där det handlar om våld är den typen av bevisning en färskvara där tiden är avgörande, säger Daniel Edsbagge.

– Det är katastrof för de som blir utsatta om de inte får den hjälp som de har rätt till i tid. Blir man utsatt för brott och det dröjer innan det uppklarats har samhället misslyckat­s, säger Patrick Stintzing.

Fler åklagare är på väg att anställas och efter sommaren hoppas chefsåklag­aren att kammaren kan vara i balans igen.

– Om vi inte får jättemånga stora mål kommer det att vara en avsevärd skillnad, säger Daniel Edsbagge.

 ??  ??
 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? BRISTYRKE. Daniel Edsbagge, chefsåklag­are i Uddevalla, är oroad över bristen på åklagare.
Bild: LASSE EDWARTZ BRISTYRKE. Daniel Edsbagge, chefsåklag­are i Uddevalla, är oroad över bristen på åklagare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden