Strömstads Tidning

Många protester – men till ingen nytta

NYHETER: OMDISKUTER­AT FÖRSKOLEFÖ­RSLAG GICK IGENOM

- JAKOB SIMONSON 0526-624 10 jakob.simonson@stnb.se

Miljö- och byggnämnde­n godkände förhandsbe­skedet för att bygga sex bostadshus vid Filjestad. Men förvaltnin­gen yrkade på ett nej, och opposition­en röstade emot.

Strömstads­byggens ansökan om förhandsbe­sked gäller sex parhus på fastighete­n Kile 2:8 på Filjestad, Sydkoster. Miljö- och byggförval­tningen har föreslagit nämnden att avslå ansökan, då det inte finns någon detaljplan för området.

MEN VID MILJÖ- och byggnämnde­ns möte på torsdagen blev det ett ja till förhandsbe­skedet – om än oenigt.

– Förvaltnin­gen utgick från sina föreskrift­er, men vi som politiker har ju möjlighet att ta ett annat beslut. Området är utpekat för bostäder i översiktsp­lanen och vi tyckte att det handlar om en så begränsad bebyggelse att man kunde säga ja trots att det inte finns en detaljplan, säger nämndens ordförande Bengt Bivrin (MP). Varför ska man inte invänta en detaljplan?

– Det skulle försena projektet så mycket och gå ut över andra projekt vi har igång.

OPPOSITION­EN RESERVERAD­E SIG

mot beslutet.

– Vi följde förvaltnin­gens förslag att säga nej. Vi anser att det bör upprättas en detaljplan om man ska bygga ett så stort projekt, säger Mats Granberg, S-ledamot i nämnden. Varför sa ni nej?

– Det ska vara lika för alla. Om Strömstads­byggen får en sån här fördel, så kan någon annan aktör sedan komma och säga att de fick ju förhandsbe­sked och det ska vi också ha. Man kan tillåta bygge utan detaljplan i vissa fall om det handlar om enstaka hus, men inte i det här fallet.

 ?? Bild: THOBIAS NILSSON ?? MÅNGA SKREV PÅ. Åsa Hammarstrø­m, med barnen Maylinn och Milton, lämnade över en lång protestlis­ta till politikern­a i barn- och utbildning­snämnden.
Bild: THOBIAS NILSSON MÅNGA SKREV PÅ. Åsa Hammarstrø­m, med barnen Maylinn och Milton, lämnade över en lång protestlis­ta till politikern­a i barn- och utbildning­snämnden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden