Strömstads Tidning

Med olika plattforma­r möter vi fler

- INGALILL SUNDHAGE Chefredakt­ör 0522 – 992 30 ingalill.sundhage@bohuslanin­gen.se

Istället för att läsa en morgontidn­ing väljer unga att ta del av nyheter via facebook. 2017 års mediebarom­eter, som görs av Nordicom vid Göteborgs universite­t, visar att fyra av tio svenska ungdomar väljer sociala medier framför tidningen.

KRÖNIKA. Sociala medier är ett bra verktyg som hjälper en att ha koll på vad släkt och vänner håller på med just nu. Det är också enkelt att skapa grupper kring gemensamma uppdrag vi ibland åtar oss eller för all del också för att kommunicer­a med enskilda kontakter. Att facebook också är en nyhetsförm­edlare är ingenting nytt. I ungdomsgru­ppen 15 till 24 år till exempel säger 42 procent att de använder Facebook för att ta del av nyheter, enligt undersökni­ngen.

Även Strömstads Tidning använder sig av Facebook. Vi delar artiklar på vårt konto till läsare som tryckt på ”gilla”-knappen. Så när våra facebookvä­nner delar vårt material vidare till sina vänner sprids våra nyheter.

Våra pappers tidningspr­enumerante­r som ofta ära v äldre generation­er har andra vanor. Facebook finns i många av deras telefoner också – det ser vi när vi hjälper läsare att skapa konto och logga in på våra digitala tjänster.

Vanans makt är stor och ser man inga fördelar är det lätt hänt att man utan att reflektera sågar det nya

Huruvida kontot används låter jag vara osagt men tydligt är att nyheterna vill man läsa i en papperstid­ning och helst till frukost. Tidningen blir ett sällskap och ger upphov till diskussion­sämnen om man är flera runt bordet. Ett trevligt sätt att starta dagen på kort och gott.

Men jag vet också att man faktiskt kan lära om. Ibland tar det tid att vänja sig vid nya saker, ibland handlar det om att skapa en ny vana. Ett exempel på det sistnämnda är söndagens EGP som ingår i prenumerat­ionen. Vi ser att den uppskattas och blir ett mervärde eftersom Strömstads Tidning aldrig kommit ut på söndagar. Och vips har det i många hushåll skapats en ny vana. EGP går då alldeles utmärkt att läsa på plattan, i datorn eller mobiltelef­onen. Så visst går det att lära om.

Men vanans makt är stor och ser man inga fördelar är det lätt hänt att man utan att reflektera över eventuella fördelar sågar det nya. Men med en e-tidning kan du tal del av arkivet som är lätt att söka i, du kan ställa in läsningen på olika sätt beroende på om du vill bläddra eller läsa artiklarna löpande efter varandra och du blir oberoende distributi­onen och kan läsa den var och när du vill.

Trevlig helg!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden