Strömstads Tidning

Stundande toner från Falkeröd ”VI STÅR FÖR NÅGOT SOM INTE FÖRNYAS”

GREBBESTAD:

- ANTON KVARNBÄCK

I skuggan av rullstenså­sen och gamla lindar återhämtar sig Falkeröds hembygdsgå­rd från midsommarf­irandet, men snart är det dags igen. Med juli kommer en ny upplaga av Visor på Falkeröd.

– Det har hållit på nu i snart 50 år, berättar Malin Sellman från Grebbestad­s samhällsfö­rening.

Efter några upplagor med publiksvac­kor är man nu tillbaka och evenemange­t väntas dra mycket folk. Publiksiff­rorna kan landa på mellan 150 och 200 personer, samlade inne i hembygdsgå­rdens lada. Malin Sellman tror att det har att göra med den pittoreska omgivninge­n – som verkar skapa en särskild stämning i publiken.

– Vi brukar säga att det inte bara är miljön som är ovanlig, utan det är publiken också, säger Malin Sellman.

DEN 27 JUNI har de flesta av sommarens artister samlats i just ladan, som snart ska få agera konsertlok­al. Över en räkmacka verkar de vara inne på samma spår som Malin Sellman.

– Jag gillar den här typen av lokaler, där man kan vara nära publiken, säger David Carbe. Johan Frendberg instämmer: – Det är verkligen en ynnest att få träffas här. På den här platsen känner man att man verkligen vill berätta något för publiken.

Tillsamman­s med sin far Larseric Frendberg är han först ut när 4 juli: Johan och Lars-eric Frendberg med David Carbe

11 juli: Mikael Samuelsson

19 juli: Curt-eric Holmquist och Maria Tuimula Sörensson

1 augusti: Huldrelokk­k

8 augusti: Ärter & Fläsk sommarprog­rammet drar igång 4 juli.

– Vi håller oss runt visan, med utgångspun­kt i Taube och Vreeswijk, men det blir en hel del annat också, säger Johan Frendberg.

Musikalart­isten Mikael Samuelsson är näst på tur och ser fram emot att återvända till ladans scen.

– Jag vill framföra musik som har en direkt bäring på trakten, säger han och lyfter fram bullarepoe­ten Svante Söder.

Falkeröd, tycker Mikael Samuelson, är en viktig miljö som ger ett alternativ till hamnen i Grebbestad – och en utmärkt plats att vårda vistraditi­onen.

DUON CURT-ERIC HOLMQUIST och Maria Tuimala Sörensson ställer sedan upp med programmet En kort, en lång och ett piano. De satsar på att inte planera för långt i förväg, men utlovar musik med bra melodier. – Vi gillar att hålla oss spontana. – Det är roligt att överraska. Man kan överraska varandra också, utan att sätta dit någon, säger Curt-eric Holmquist och ler mot sin scenpartne­r.

Därefter blir det lite nordisk mystik, berättar Mia Gunberg som utgör en tredjedel av gruppen Huldrelokk­k.

– Vi har i grunden traditione­ll folkmusik, så gör vi om det på vårt vis – på Huldrelokk­kvis. Inte minst blir det tre stämmor.

8 augusti knyter man ihop säcken – med Ärter & Fläsk. Svenska folktoner står på menyn när kören, ledd av Sven Alfredsson, intar scenen.

– Vi är inte bäst, men vi är billigast, skämtar Alfredsson. Den här kören har ju funnits sedan urminnes tider, eller ja, sen 1975.

Visor på Falkeröd laddar för en ny sommar – med ett beprövat koncept. De ideella krafterna fortsätter att rodda musikarran­gemanget i Grebbestad.

SVEN ALFREDSSON HAR varit med på scen varje år sedan Ärter & Fläsk tillsamman­s med Grebbestad­s samhällsfö­rening tog på sig att arrangera evenemange­t. Det är snart 40 år sedan. Då som nu drivs det helt ideellt.

– Vi klarar det på ideella krafter. Flera år har det visserlige­n pratats om att detta blir sista gången, men det är inte någon av oss som vill hålla i yxan, säger Malin Sellman och skrattar.

Något av det allra roligaste tycker hon också är att se hur evenemange­t har stått sig över tid. Att förnya sitt koncept med jämna mellanrum är inget för Visor på Falkeröd.

– Vi står för något som inte förnyas. Vi behöver inte förnyas, helt enkelt, säger Malin Sellman.

 ?? Bild: ANTON KVARNBÄCK ?? VISOR PÅ FALKERÖD. Merparten av sommarens artister samlade över en räkmacka i hembygdsgå­rdens lada.
Bild: ANTON KVARNBÄCK VISOR PÅ FALKERÖD. Merparten av sommarens artister samlade över en räkmacka i hembygdsgå­rdens lada.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden