Strömstads Tidning

Nål och tråd och lite till LOKSTALLET VISAR BRODERI OCH NÄSTAN-BRODERI

STRÖMSTAD:

- MARITA ADAMSSON

På skärmen innanför dörren möter verk av Broderakad­emins skapare Elsa Agélii, den utställare som curatorn Yngve Brothén kalllar Navet – tidigare professor vid Högskolan för Design och Konsthantv­erk samt Västra Götalandsr­egionens kulturpris­tagare 2017. Vid sidan av dem en av regionens senaste stipendiat­er: Ida Lovisa Rudolfsson.

– Hon är nog den är som närmast följer i Elsas spår, tycker Yngve Brothén.

Till höger hänger ett tunt transparen­t tyg, också av Elsa Agélii, med tema från Marocko.

– Gjort på marockansk­a mjölsäckar, förklarar hon själv per telefon.

MED FINNS GIVETVIS även verk från hennes mångåriga projekt i Rajasthans öken.

– Jag kom dit för att studera tekniken att samla vatten vid monsunregn­en och så sprang jag på en socialarbe­tare som drev ett broderipro­jekt tillsamman­s med kvinnorna i byn, berättar hon.

Det ledde till ett samarbete där kvinnorna broderade vattenbäre­rskor, som såldes i Sverige. Projektet har sedan starten kring 2006 svällt och innebär bland annat svenskt stöd till skolgång för barn, framför allt flickor, i byn.

Elsa hoppas att utställnin­gen väcker ökat intresse. – Vi behöver nya skolstödja­re. Nina Bondesons broderier i text och bild, gjorda på gamla handdukar och draglakan, ligger – i alla fall än så länge – på golvet. Skuggorna från spröjsade fönster bildar ett fint nät över hennes travesti på Wittgenste­in: ”Worüber man nicht sprechen kann, davon muss man zeichnen” (”om det man inte kan tala, därom måste man teckna”, fast Wittgenste­in skrev ”tiga”).

LJUS SILAR ÖVER broderier som för tankarna till anatomipla­nscher och operations­rum.

– Text och bild är jämlika, säger Nina Bondesson och berättar att man kan se verken som en sorts dagboksnot­eringar. Hon broderar kring saker som gjort intryck på henne, och det är helt upp till betraktare­n att se vad hen ser.

Mitt i rummet står Emelie Liljebäcks spegeldörr, där hon med oändligt tålamod karvat bort färg och skapat ett traditione­llt spetsmönst­er. Det är exempel på utställnin­gstitelns o.s.v. – inte broderi men något som växt ur broderi.

Magnus Bärtås ord monterade på vitt mot den gulvita väggen är broderi, men återanvänt sådant: Han har klippt blommor och blad ur gamla broderier och monterat dem på nytt. Gamla broderier och virkade dukar har också skapat som ny klädsel på Emelie Liljebäcks fåtölj, medan Jörgen Svensson helt enkelt lurar betraktare­n att se broderi: Han spritsar akrylfärg i former som är förvilland­e lika stygn.

Broderi o.s.v. – det är titeln på Lokstallet­s nya utställnin­g som öppnar i dag. Sex konstnärer som på något sätt förhåller sig till broderi ställer ut under en månad.

 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ?? Emelie Liljebäck har skrapat fram en känsla av brodyr på sin dörr och använt äldre handarbete­n för att klä sin stol. Elsa Agélii har broderat vattenbäre­rskor och Magnus Bärtås har återanvänt loppisfynd av vackra broderier. Yngve Brothén har hängt –...
Bild: MARITA ADAMSSON Emelie Liljebäck har skrapat fram en känsla av brodyr på sin dörr och använt äldre handarbete­n för att klä sin stol. Elsa Agélii har broderat vattenbäre­rskor och Magnus Bärtås har återanvänt loppisfynd av vackra broderier. Yngve Brothén har hängt –...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden