Strömstads Tidning

Radar upp sig igen

- ANTON KVARNBÄCK 0526-62405 anton.kvarnback@stnb.se

att vara ledare är för honom rätt okomplicer­at:

– Det är kul att lära ut segling för att det är kul att segla.

Nybörjargr­uppen har utvecklats mycket sedan måndagen när årets seglarskol­a drog igång, tycker han.

– De första två dagarna satt jag med eleverna i båtar, men nu sitter jag i en följebåt. De behöver inte hjälp i den här gruppen längre.

FLO SEGELSÄLLS­KAPS seglarskol­a har satt segel i Rossöhamn sedan 1976, då runt tolv personer deltog. I år seglar 38 deltagare och ledare inräknat engageras 40-50 ungdomar under veckan som seglarskol­an äger rum.

– Det är snudd på rekord, säger Magnus Berg, som själv var med 1976 när det begav sig.

Nu spelar han sin roll från stranden eller i följebåt. Årets upplaga har bjudit på lagom starka vindar och dessutom flutit på utan komplikati­oner.

– Förutsättn­ingarna har varit kanon. Alla som vill segla har fått göra det, säger Magnus Berg.

NÅGRA LITE ÄLDRE ungdomar seglar större kölbåtar, men annars är deltagarna fördelade över tre optimistse­glande grupper, baserat Ledare Valter Forsberg (två från vänster) går igenom några knopar med bland andra Ivar Lindström (längst till höger). * Optimisten – en enmansjoll­e med nästan fyrkantigt skrov. Populär bland nybörjare och välanvänd i seglarskol­or. * Seglet med sin speciella form är ett så kallat sprisegel. Utöver mast och bom finns spriet eller spristaken som håller seglet utvecklat. * Den Q-liknande symbolen som ofta pryder seglet står för Internatio­nal Optimist. på erfarenhet. Också eleverna i andra optimistgr­uppen ska i dag kapsejsa, men Signe Risberg och Thea Säfström ser allra mest fram emot morgondage­ns aktivitet. Då blir det en lite längre seglats med ön Lyngholmen som destinatio­n.

Med lite vind finns chansen att det går undan på vägen ut, med optimistmå­tt mätt.

– Det är kul att åka fort, att åka till Lyngholmen är det roligaste. Där blir det grillning – och så är det knoptävlin­g, berättar de.

 ?? Bilder: ANTON KVARNBÄCK ??
Bilder: ANTON KVARNBÄCK
 ??  ?? SEGLINGSEL­EVER. Signe Risberg och Thea Säfström i andra optimistgr­uppen.
SEGLINGSEL­EVER. Signe Risberg och Thea Säfström i andra optimistgr­uppen.
 ??  ?? SEGLARSKOL­AN. Optimistjo­llar på rad i Rossöhamn.
SEGLARSKOL­AN. Optimistjo­llar på rad i Rossöhamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden