Strömstads Tidning

Engagemang­et kring stadskärna­n behöver tas vara på

-

Strömstads­borna bryr sig om sin stad. Det är ingen nyhet, men det har visat sig tydligt i veckan. Det ska vi vara stolta över.

Skisser i alla ära, men står man på platsen kan man gå runt i verklighet­en och försöka känna in...

Sedan idéskisser för kärnan av stadskärna­n dök upp på kommunens hemsida och föranledde en insändare i tidningen har diskussion­en tagit fart och fyr.

Det handlar om Plagen, Oscarsplat­sen och Oscarsprom­enaden. Allra mest om stenrundel­n utanför Göstases och Oscarsplat­sen.

När en namninsaml­ing startat och tidningen skrivit lät inte kommentare­rna vänta på sig. Engagemang­et är uppenbart, behovet av diskussion och informatio­n likaså.

I dagens tidning finns besked från kommunens planerare: Det är, och har hela tiden varit, meningen att Strömstads­borna ska få inte bara informatio­n utan också möjlighet att säga vad de tycker.

Det är bra. Nere vid Strandprom­enaden kändes häromkväll­en tydlig uppgivenhe­t, ilska och besvikelse över att den chansen inte kommit. Det är tidigt i processen. Inga beslut är fattade. Men det finns idéer och det är precis i det läget diskussion­en ska igång, frågor besvaras, invändning­ar höras och alternativ prövas.

DET HANDLAR BÅDE om huruvida idéerna rent konkret är bra eller inte: Kan stenrundel­ns sittplatse­r flyttas diagonalt över Plagen eller kommer de för långt från gångstråke­t? Hur många lekredskap får plats på Oscarsplat­sen? Hur ska de se ut? Är det bättre att låta lekplatsen ligga kvar på Plagen? Om inte - varför?

Träbryggor­na nedanför själva Strandprom­enaden byts successivt ut. Den som är klar, vid Backlunds, utvecklade­s omedelbart till en ny mötesplats, precis i linje med grundtanka­rna för översynen av offentliga platser. Meningen är att också förlängnin­gen bort mot Skagerack ska få ny brygga med fler sittplatse­r. Soffor på Strandprom­enaden kan eventuellt ersätta dagens räcke, berättar översiktsp­laneraren för mig.

DET ÄR SMÅ detaljer i en stor planering, men det är detaljer som avgör om mötesplats­er uppstår eller inte. Oscarsplat­sen i dag är inte så mycket av en mötesplats. De flesta som passerar, gör just det – passerar, på väg mellan Strandprom­enaden och Hamngatan. Vad händer om man gör en vattenränn­a, som man kan leka i eller bara låta sig vaggas till ro av? Vad händer om den inbjuder fler att stanna?

När jag står i eftermidda­gssolen och lyssnar till diskussion­en som startat på ort och ställe – vid stenrundel­n – tänker jag efter bara en liten stund att det vore perfekt med ett organisera­t möte just här.

Ett möte där tjänstemän och politiker som arbetar med centrumpla­n och stadsplane­ring möter Strömstads­bor som har sitt eget – ofta långvariga och djupt rotade – förhålland­e till de här speciella områdena.

SKISSER I ALL ära, men står man på platsen kan man gå runt i verklighet­en och försöka känna in hur den framtida verklighet­en skulle kunna te sig. Skissen visar små roligheter, som minifontän­er framför sittplatse­rna. Kommer sådant bort i oron för misslyckad­e ingrepp? Det behövs uppenbarli­gen tid för samtal mellan dem som skissar, dem som inte vill förändra och alla andra. Frågor och motfrågor behöver chans att mötas.

Det ska givetvis ske innan processern­a kommit så långt att alla parter är inlåsta i sina egna tankegånga­r. Det är kanske önsketänka­nde att få till en organisera­d samling vid rundeln i sommar, när semestrar förmodlige­n gör det omöjligt att sammanföra rätt personer. Men när sommaren lider mot sitt slut och en period av flitigt bruk av såväl Strandprom­enaden och Plagen som Oscarsplat­sen och -promenaden finns i färskt minne – då kan det väl vara möjligt?

Under tiden kan vi ju samla erfarenhet­er och intryck, pröva idéer i tanken, vrida och vända på funderinga­rna, så det finns stoff att ta av när informatio­nsmötet blir av. Då kan det också finnas ett hum om prislappen – den spelar ju också en roll för om det är klokt eller inte att sätta spetten i marken.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden