Strömstads Tidning

Togs tillbaka i tiden

GUIDADES RUNT I DEN HISTORISKA HUVUDSTADE­N FÖR 300 ÅR SEDAN

- LINDA SMITH 0526-624 06 linda.smith@stnb.se

Det är genom ett projekt inom Strömstads hembygds- och museifören­ing som kartan tagits fram av styrelseme­dlemmarna Åke Sundemar och Dag Wersén, i samarbete med Nils Modig som skrivit boken I krig och ofred. Skylten kommer så småningom att placeras i Regeringsg­ränd, som egentligen korsar den forna regeringsg­atan.

EFTER INVIGNINGE­N BÄR det av på en vandring genom staden och det är Ulf Hansson och Harlad Simonson som guidar. Då staden brann ner 1876, finns inte ett enda hus kvar sedan tiden då det begav sig och utmaningen blir därför att med ord visualiser­a fram en bild.

Det vi vet är att året är 1718. Strömstad har 300 invånare och Karl XII kommer med 30 000 personer i sin trupp. Likt formen av en hästsko är staden omringad av gråstensmu­rar. Högst upp på Slotteberg­et, i korsningen Norra Kyrkogatan och Klockarega­tan, tronar Mörners skans, borgen som Karl XII önskade skulle få ett starkt fäste.

Laholmen är en ö, och strandlinj­en ligger ända inne vid Kaffedoppe­t. Huvudgatan löper fram på nuvarande Karlsgatan, fram till Karls port, ingången till staden, där stadsbibli­oteket står i dag. Den stora porten stängs när solen går ner och öppnas på befallning.

– Den hade en vindbrygga som var oerhört kraftig där man skulle kunna rulla fyra kanoner över, berättar Harald Simonson.

Till minne av 1718 har en stadskarta tagits fram över hur Strömstad såg ut för 300 år sedan. Skylten invigdes i Stadsparke­n och följdes av en historisk stadsvandr­ing.

INNANFÖR MURARNA VAR det ett myller av folk. Stadens torg var beläget där stadsparke­n är i dag och här fick folk från Skee socken hitta sig en plats mellan alla soldater för att sätta upp stånd och sälja sina varor, allt från ved till ägg.

– Det var en helt tumultakti­g stad för en yttre betraktare, berättar Strömstads museums Ulf Hansson.

Torget fungerade även som plats

för soldaterna­s korum, en kortare gudstjänst, och som bestraffni­ngsplats. Ett av de tuffaste straffen var att springa gatlopp, då 200 till 300 soldater stod uppställda i två led med varsin piska.

– Sju lopp var som att bli dömd till döden, berättar Hansson.

NERE I STRÖMSÅN mitt emot Strömstad museum byggs en stor kvarndamm med fem kvarnar som mal spannmål, bland annat till stadens bryggeri ute vid Kärleksudd­en. Kungens order är att det ska bryggas 600 tunnor öl per dag. Enligt rykten nekas soldaterna att dricka vatten, för att undvika att smittas av sjukdomar.

– De visste inget om mikrober, men de gissade rätt att det fanns mer i vattnet än bara vatten. Där var Karl XII långt före sin tid, säger Hansson och berättar vidare att om det nödvändigt­vis skulle drickas vatten skulle det spädas med sprit.

Men sjukdomarn­a börjar ändå sprida sig som en löpeld, det man kallar fältsjukan. Alla är hårt arbetande och involverad­e i Karl XII:S krig.

– Nästan alla blev involverad­e. Ingen kom undan kriget, berättar Simonson.

PÅ SÖDRA SIDAN om ån finns stadens stora gata, regeringsg­atan, som sträcker sig från havet, parallellt med Södra Hamngatan och fram till där museet står idag. Det är längs denna gata som det fina folket bor och precis vid Icas nuvarande varuintag finns borgmästar­e Ivar Kamps stora fastighet med flera boningshus, ladugårdar, bakstugor och en stor trädgård.

Men kriget blir ett förfall för Kamp. Han lånar ut många av sina stora magasin runt om i staden till Karl XII:S folk, mot betalning. Men någon betalning blir det inte, varför han är utfattig när han går bort 1722. Hans efterlevan­de blev dock kompensera­de för skulden.

 ?? Bild: LINDA SMITH ?? GUIDADES GENOM STADEN. Med Ulf Hansson och Dag Wersén i spetsen följer en stor folkskara som vill vara med och guidas genom den historiska huvudstade­n 1718 i Strömstad.
Bild: LINDA SMITH GUIDADES GENOM STADEN. Med Ulf Hansson och Dag Wersén i spetsen följer en stor folkskara som vill vara med och guidas genom den historiska huvudstade­n 1718 i Strömstad.
 ??  ?? HISTORISK VANDRING. Ulf Hansson och Harald Simonson guidade genom det 300 år gamla Strömstad som 1718 var huvudstad.
HISTORISK VANDRING. Ulf Hansson och Harald Simonson guidade genom det 300 år gamla Strömstad som 1718 var huvudstad.
 ?? Bild: LINDA SMITH ??
Bild: LINDA SMITH

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden