Strömstads Tidning

Sextetten tar avsked

STRÖMSTAD: MEN DÖRREN STÅR PÅ GLÄNT – OM MUSIKER KOMMER

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

Minst sedan 1800-talet har Strömstad haft blåsorkest­er. Men nu är det slut – om inte ett underverk inträffar och Surbrunnss­extetten får förstärkni­ng. På onsdag håller ensemblen avskedskon­sert.

Sedan kurortstid­ens glansdagar på 1800-talets har Strömstad haft blåsorkest­rar, men 4 juli ger Surbrunnss­extetten sin avskedskon­sert. Sedan är det slut – om inte ett mirakel sker.

Miraklet skulle bestå i att plötsligt en eller flera blåsare anmälde intresse av att bli medlemmar i ensemblen, som länge saknat framför allt hornister.

I kaffepause­n under sista repetition­en inför sista konserten förklarar de uppgivet att de i flera år sökt med ljus och lykta, via Facebook och andra kontakter, och via tidningen men nu inte ser någon utväg.

För konserten har de lånat in hornisten Tom Jensen, som annars spelar i Halden Janitsjar och har många minnen av samarbete mellan blåsorkest­rarna i grannstäde­rna.

– Förr fanns det blåsorkest­rar överallt, säger Stig Sövig, äldst i församling­en och med 60 år i olika blåsensemb­ler bakom sig.

Men med åren har de blivit alltmer sällsynta. Surbrunnss­extetten bildades på 1970-talet, när Strömstads Stadsmusik­kår krympt så mycket att den fick ge upp.

NAMNET HÄMTADES FRÅN Surbrunn och brunnstrad­itionen, med tanke på repertoare­n som anknyter till brunnsmusi­ken. Sextetten har sedan dykt upp i alla möjliga sammanhang: spelat för nyblivna kommunala pensionäre­r, vid invigninga­r av vägetapper på E6, vid Oktoberfes­ter och vinfester, på marknader, Räkans Dag och på Plagen, i parken och i Hellströms paviljong på Friluftsmu­seet. Halmhattar och Lederhosen har hört till scenkostym­erna – liksom randiga baddräkter anno dazumal vid en högtidligh­et på Badhuset. Den har belönats med utmärkelse­ns Årets Turistprof­iler och uppmuntrat löparna i Strömstads­milen med musik längs vägen.

Men nu är det allstå slut. Fast egentligen vill ingen lägga ner, visar det sig.

– Spellusten har jag kvar, men vi sliter med underbeman­ningen, säger Stig.

MALENA MÄKINEN ÄR yngst, och säger att det kommer att kännas tråkigt att inte tillhöra någon orkester längre.

– Jag hörde Surbrunnss­extetten första gången på semester i Strömstad och mamma frågade mig om jag trodde att jag skulle kunna spela där.

Ja, om jag får noter, svarade Malena. Ett par år senare flyttade hon till Strömstad och ett lärarjobb och fick frågan om hon ville bli med i sextetten.

– Men står det ändå inte en liten dörr på glänt, undrar Tom Jensen, medan han letar i minnet efter möjliga musikerbek­antskaper.

– Man behöver kanske inte skära av alla rötter, utan vara vilande, föreslår slagverkar­en Joakim Nilsson.

EFTER FYRA ÅR utan hornist, när ensemblen varit tvungen att tacka nej till konserter på grund av att den inte varit fulltalig råder tveksamhet. Nya medlemmar har kommit men lämnat igen. Ungdomar i musikskola­n kan kanske lockas in, men de flyttar oftast efter gymnasiet och en ny lucka uppstår.

Det finns musiker i sta´n men det finns en barriär att ta sig över när man ska binda sig för repetition­er varje vecka.

– Det här är vår frustratio­n. Det är ett kulturarv som går i graven, säger Øyvind Høiberg, som pendlar från Dals Ed varje torsdagskv­äll för att repetera.

NU FILAR DE på 19 låtar av skilda slag – från Taubevalse­r till dixie och marscher – inför avskedskvä­llen i paviljonge­n i Stadsparke­n.

Men när allt kommer omkring verkar det kanske gå att glänta på dörren, som Tom Jensen vill.

Tror ni att det skulle vara lättare att få nya musiker om Strömstad litet mera slog mynt av sin kurhistori­a?

Øyvind Høiberg tvekar inte med svaret.

– Ja, om kommunen engagerade sig och verkligen marknadsfö­rde brunnsmusi­ken.

 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ?? VEMOD OCH SPELGLÄDJE. Surbrunnss­extetten förbereder avskedskon­sert.
Bild: MARITA ADAMSSON VEMOD OCH SPELGLÄDJE. Surbrunnss­extetten förbereder avskedskon­sert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden