Strömstads Tidning

Flera båtar i nöd

STRÖMSTAD: GRUNDSTÖTT­A BÅTAR TOG IN VATTEN

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

Inte mindre än tre gånger fick Sjöräddnin­gssällskap­et rycka ut till båtar som tog in vatten under den gångna helgen. Ingen människa har kommit till skada och sjöräddarn­a möttes med applåder på Rossö hamnfest, när de återkom efter utfört uppdrag.

Första larmet kom på lördag förmiddag, när en av segelbåtar­na i Pantaenius Bohusracet gick på grund utanför Nordkoster. Tävlingen går från Uddevalla och norrut, deltagarna rundar fyren Trestenene i Hvalerarki­pelagen och återvänder sedan söderut.

BJÖRN GERSTEDT OCH sonen Adrian seglade båten Alice, hade genomfört rundningen i Hvaler och var på väg söderut mot Smögen när de gick på grund utanför Nordkoster. Båten tog in så mycket vatten att Sjöräddnin­gssällskap­et larmades ut.

– Vi mötte dem och bogserade dem till Strömstads Marina, medan vi pumpade, berättar Adam Goll Rasmussen vid Sjöräddnin­gssällskap­et.

Ingen av de ombordvara­nde skadades, men båten var illa åtgången. nästa larm. Det kom via Norge och uppgiftern­a om vilken sorts båt och hur många personer det gällde var till en början oklara.

Klart var emellertid att en familj fanns ombord, att båten tog in mycket vatten och att det var risk att den skulle sjunka med passagerar­e och allt. Det visade sig handla om en motorbåt med ett föräldrapa­r och ett barn ombord.

Båten hade gått på grund vid Arholmen väster om Brevik på Sydkoster, i det område som är känt för att vara svårnavige­rat med sina många grund.

Sjöräddnin­gssällskap­et gav sig åter ut med sin räddningsb­åt Kersti Hydén, Dessstuom gick Kustbevakn­ingen ut från Grebbestad och den norska räddningsb­åten Horn

Sjöräddnin­gsstyrkorn­a har haft en hektisk helg. Tre båtar har räddats sedan de börjat ta in vatten i farvattnen runt Strömstad.

”Vi fick köra fort genom Kostersund­et. Det undviker vi annars...”

ADAM GOLL-RASMUSSEN Strömstads Sjöräddnin­gssällskap

Rescue kom från sitt håll.

– Vi fick köra fort genom Kostersund­et. Det undviker vi annars, eftersom man kan skada förtöjda båtar, men vi ville undvika att människorn­a hamnade i vattnet, berättar Adam Goll Rasmussen.

DET VISADE SIG när räddningss­tyrkan var framme att mamman och barnet lyckats ta sig iland i en naturhamn, medan pappan försökte rädda båten. Den hade inte sjunkit, men hade tagit in mycket vatten. När räddningss­tyrkan fått överblick kunde den fortsätta att länspumpa. Norska motsvarigh­eten till sjöräddnin­gssällskap­et, Kystvakter­en, kom och mötte transporte­n och kunde bogsera vidare till Herføl på Hvaleröarn­a.

– När man väl fick igång pumparna såg vi på en gång att det var hanterbart. Men det är svårt att bedöma när det är en massa vatten i båten, man inte vet hur länge det har läckt och hur snabbt den tar in vatten, beskrev Adam Goll-rasmussen känslan för Bohuslänin­gens reporter på lördagskvä­llen.

– De hade navigerat fel. Det är mycket skär och grynnor i området, konstatera­r han.

Vid ett-tiden på söndag befann sig Strömstads Sjöräddnin­gssällskap på Rossö hamnfest för att demonstrer­a sin verksamhet. Då kom nästa larm. En båt tog in vatten vid Likholmen i inloppet mot Strömstad. Fem personer fanns ombord, varav ett litet barn. Kersti Hydén fick lämna festen och gå mot Likholmen, vilket går snabbt från Rossö.

Även den båten bogserades till Strömstad, där den lyftes upp på land. Även nu kunde räddningse­xpeditione­n genomföras utan att någon person kom till skada och Strömstads sjöräddare möttes av applåder när de återvände till hamnfesten på Rossö, där deltagarna inte bara fått en ordnad uppvisning utan också upplevt hur det är när läget är skarpt i verklighet­en.

BÅTTRAFIKE­N ÄR LIVLIG i det fina sommarvädr­et. Men sjön kan vara gropig.

– När det är så här varmt kommer sjöbrisen vid 11-tiden. Sedan blåser den fram till 17, säger Adam Gollrasmus­sen.

 ??  ?? MÅNGA INSATSER. Både svenska och norska sjöräddnin­gssällskap­et och kustbevakn­ingen har hjälpt nödställda i båt under helgen.
MÅNGA INSATSER. Både svenska och norska sjöräddnin­gssällskap­et och kustbevakn­ingen har hjälpt nödställda i båt under helgen.
 ?? Bild: SJÖRÄDDNIN­GSSÄLLSKAP­ET ??
Bild: SJÖRÄDDNIN­GSSÄLLSKAP­ET

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden