Strömstads Tidning

Sociallibe­ralt parti behövs

- SVEND DAHL Liberala Nyhetsbyrå­n

När Jan Björklund på tisdagskvä­llen håller sitt elfte Almedalsta­l hörs röster som menar att Liberalern­a inte längre behövs i svensk politik.

FRIHET. Om nästan alla är sociallibe­raler, och försvarar en kombinatio­n av liberal demokrati, marknadsek­onomi och välfärdsst­at, vilket utrymme finns då för ett parti som söker sitt existensbe­rättigande i just sociallibe­ralismen?

Det märkliga är att denna diskussion utspelar sig samtidigt som det senaste halvåret bjudit på ett antal debatter som understryk­er behovet av sociallibe­ralism av det slag som L alltid förknippat­s med.

Vårens rapporter om konsekvens­erna för dem som förlorat sin personliga assistans och förslagen om ytterligar­e besparinga­r inom LSS, visar att sociallibe­ralismen är långtifrån så självklar som den ibland framställs.

I BÖRJAN AV 1970-talet ställde filosofen John Rawls upp ett tankeexper­iment för att visa hur man i den politiska teorin kan motivera välfärdsst­aten: Hur skulle du utforma samhället om du befann dig bakom en slöja av okunnighet om din sociala position eller andra förutsättn­ingar som påverkar livet?

Lss-frågan får sin politiska sprängkraf­t av just denna anledning. Alla kan föreställa sig hur det skulle vara att få

...en självklar plats som försvarare av individens frihet.

ett barn med funktionsn­edsättning och vara beroende av assistans för att klara vardagen. Det är också lätt att tänka sig in i situatione­n där ens barn tvingas bo på institutio­n, precis som det brukade se ut innan LSS infördes 1994. Att vi återigen är på väg dit har, i takt med att reglerna för assistanse­rsättning stramats åt, blivit en högst befogad rädsla bland föräldrar till barn med funktionsn­edsättning.

Det krävs heller inte mycket för att inse hur lätt olyckan kan vara framme. En bilolycka eller otur på cykel- eller skidsemest­ern, kan oavsett var i livet vi befinner oss eller hur profession­ellt framgångsr­ika vi är, slå sönder tillvaron och göra oss helt beroende av andra.

DE SENASTE MÅNADERNA har vi även sett en rad debatter om situatione­r där religiösa övertygels­er och traditione­r kolliderat med det sekulära samhället. I början av juni (5/6) publicerad­e Göteborgs-posten exempelvis en kartläggni­ng som visade hur personalen på många kommunala förskolor i storstäder­nas utanförska­psområden var beredda att tvinga små flickor att bära slöja om föräldrarn­a krävde det. Det är en typ av konflikter som kommer att bli allt vanligare när det svenska samhället, djupt präglat av decennier av liberala framsteg, genom invandring­en möter människor med helt andra värderinga­r. Där har ett liberalt parti, med en tradition av att stå upp mot förtryck, en självklar plats som försvarare av individens frihet.

ATT VÄRNA RÄTTEN till personlig assistans handlar om människors möjlighete­r att leva sina liv i frihet utan att funktionsh­inder står i vägen. Att sätta stopp för slöjor i förskolan handlar på motsvarand­e sätt om att föräldrarn­as religion aldrig får bli ett hinder för barn att växa upp i frihet.

Eller som det hade kunnat stå på en gammal folkpartis­tisk valaffisch: det behövs mer Rawls i svensk politik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden