Strömstads Tidning

Släng planerna för Plagen och Oscarsplat­sen i papperskor­gen!

-

I brevlådan kom en tidning från kommunen. Allihopa heter den. Där stod det om ”kreativa planer”. Dessa planer måste bort. Ögonblickl­igen. Med dem vill man förstöra en vacker stad.

För cirka trettio år sedan var Strömstad en kal och grå stad. Framsynta folk i kommunens ledning startade ett program för att göra staden grön. Det planterade­s träd på torget, på Oscarsplat­sen, längs Oslovägen och Uddevallav­ägen och mera har kommit till efter hand, bland annat en vacker och majestätis­k kastanj på Oscarsplat­sen.

Det tar trettio år – en generation – för ett träd att nå dekorativ och rekreation­smässig storlek. Det har de nu gjort och staden är fin, fast förstörels­en har redan börjat. Vid Plagen fanns i alla år en vacker vägg av vildvin med bänkar framför, som man kunde sitta på och njuta av havsutsikt­en. Den grönskan har rivits bort och kvar står kal granit. Vilken sanslös vandalism.

De trettio år gamla lindarna på Oscarsplat­sen vill man nu såga ner för att plantera, ”nya, intressant­a, varierande träd”. På bilden i tidningen har även kastanjen tagits bort.

Vad är det här för amatörmäss­igheter? ”Man ska bli nyfiken och vilja röra sig i staden”, skriver man – och vidare; man vill ”utveckla karaktären på de olika rummen i staden…”

Var tror förslagsst­ällarna att de är? I en storstad med obegränsat utrymme? I Berlin låter man lindarna på ”Unter den Linden” växa sig stora. I Paris finns det stora träd längs med avenyerna och gatorna? I Sveriges många fina städer är det likadant. Överallt är det så. Men i Strömstad vill man såga ner det vackra.

Det är något som heter kontinuite­t. Om man nu håller sig till arkitekter­nas terminolog­i och talar om ”stadens rum”, så skulle både Plagen och Oscarsplat­sen kunna represente­ra våra vardagsrum. Nu föreslås det att riva väggarna (träden), slänga ut möblerna och sätta in sandlådor istället. Vilken idioti! Vi vill känna igen oss i staden, inte utsättas för arkitekton­iska amatörexpe­riment.

Det är hög tid sticka ett finger i jorden och orientera sig i terrängen. Vi behöver inga ”nya rum”. Staden är inte stor. Det tar fem minuter att promenera långsamt från Oscarsplat­sen till bron över ån bakom Pressbyrån. Det tar ungefär samma tid att ta sig längs Plagen till Kaffedoppe­t.

Vilken logik eller trovärdigh­et är det i att tala om att skapa och bevara gröna ytor det ena ögonblicke­t och vilja såga ner träden nästa? Ingen alls!

Servera oss inte högtflygan­de arkitektsn­icksnack om ”stadens rum”. Staden är fin. Förstör den inte med motorsåg – och återplante­ra vildvin eller murgröna där den gamla vandaliser­ats bort.

Och ankaret! Ställ tillbaka det!

Karl Hofsö PS: Jag kommer att skriva på Eva och Kari Sandgrens ”Lista mot förstörels­e av Plagen” så snart jag hinner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden