Strömstads Tidning

Nu är brandfaran extremt stor

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

”Att grilla är olämpligt, särskilt med engångsgri­ll.”

GLENN DOMARE insatsleda­re

Torkan gör eldfaran extrem just nu. Räddningst­jänsten fick rycka ut tre gånger till samma brandhärd på ett hygge vid länsväg 163 mellan Tanumshede och Bullaren under helgen.

Insatsleda­re Glenn Domare i Strömstad och Tanum varnar för den svåra torkan som gör att risken ökar för antändning och spridning.

ETT EXEMPEL PÅ hur lätt eld får fäste och hur svårt det kan vara att släcka var hygget vid 163:an på vägen mellan Tanumshede och Bullaren i helgen.

Första gången räddningst­jänsten ryckte ut var vid 16-tiden. Då hade det börjat brinna i ris på ett hygge med nysatta granplanto­r, ett område på omkring 30 gånger 70 meter.

– Vi fick leta länge men hittade till slut brandplats­en. Det var ris på hygget som brann. Vi vet att det går ner i marken när det är så här torrt, så när vi lämnade platsen var vi beredda på att det kunde flamma upp igen, även om vi varken kunde se rök eller glöd, berättar han.

Bland annat höll grannar uppsikt över utveckling­en, eftersom risken för att elden skulle ta fart igen var så stor.

Det gjorde den också. Brandkåren var tillbaka igen vid tiotiden på kvällen – bara ett par timmar efter det att den lämnat platsen första gången.

– Det här är faran när det är så torrt som det är nu. Det kan vara glöd långt under, inne i det som redan är avbränt och det är svårt att se det när man har släckt. Det blir glödhärdar som är kvar i marken, förklarade Glenn Domare under helgen.

RÄDDNINGST­JÄNSTEN VAR KVAR på brandplats­en fram till nästan halv tolv på lördagskvä­llen men sade redan då att platsen behöver bevakas under flera dagar. Ytterligar­e en gång under söndag förmiddag var styrkan sedan tillbaka för släckning.

Riskerna för brand i skog och mark är mycket stora och eldningsfö­rbud råder i såväl Strömstad som Tanum.

– Vi närmar oss hösta nivå för spridnings- och antändning­srisk, säger Glenn Domare. Vad har du för råd att ge allmänhete­n? Ska man låta bli att grilla?

– Ja, att grilla är olämpligt, särskilt med engångsgri­ll.

– Handlarna hjälpte oss ju för ett tag sedan genom att sluta sälja engångsgri­llar. Det vore bra om de kunde göra så igen nu.

– Det är inte omöjligt att det i slutet av nästa vecka blir aktuellt med totalt grillförbu­d.

SMHI varnar för brandrisk i nästan hela Sverige. Enbart allra längst i norr är det inte utfärdat varning.

Även i Norge utfärdas varningar för att risken för skogsbrand är stor eller mycket stor.

 ?? Bild: ULF BLOMGREN ?? VARNAR. Glenn Domare vid räddningst­jänsten i Strömstad varnar för stor brandfara.
Bild: ULF BLOMGREN VARNAR. Glenn Domare vid räddningst­jänsten i Strömstad varnar för stor brandfara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden