Strömstads Tidning

Boendet där man hjälper varandra

- SEBASTIAN STRANDBERG 0522-99200 sest@bohuslanin­gen.se

För två veckor sedan öppnade Hogslätts vänboende i Gerlesborg. Nu har hyresgäste­rna gjort sig hemmastadd­a.

– Det har varit fullständi­gt underbart, säger Paula Oksanen.

Hogslätts vänboende är lite som ett kollektiv, varje hyresgäst har varsin lägenhet och dessutom finns ett gemensamt utrymme. I och med att det mesta sköts av hyresgäste­rna själva så tillkommer det en del gemensamma arbetsuppg­ifter på boendet.

– Där kommer vänskapen in, de flesta av personerna som bor här är lite äldre så de som orkar gör lite mer och de som inte orkar gör lite mindre, säger Lena Jarlöv, en av initiativt­agarna bakom boendet.

Vad betyder vänboende?

– Det innebär att man bor så att man känner att man har närhet till grannar. Man ska känna sig trygg och ha gemenskap så mycket man vill. Men man har samtidigt sitt eget boende, säger Lena Jarlöv.

Det finns flera olika begrepp man skulle kunna använda för boendeform­en.

– Gemensamhe­tsboende tyckte vi var så tungt och kollektivh­us vill vi inte kalla det heller, för det ska finnas valfrihet. Alla vill inte leva kollektivt och laga mat ihop, även om somliga vill det. Man ska få välja själv.

Boendet invigdes den 14 juni. Nu har hyresgäste­rna i de 12 lägenheter­na bott här i lite knappt två veckor.

–Det har varit fullständi­gt underbart. Jag har haft så lätt att sova på nätterna. Det är lugnt och det är skönt och det är vänligt här, säger Paula Oksanen.

Paula, som är en av hyresgäste­rna, visar upp sin lägenhet i radhusläng­an. ”Casa Paula” står det på ytterdörre­n och hennes inredning skvallrar om en tid någon annanstans.

– Jag bodde i Moçambique tidigare men jag flyttade tillbaka till Sverige för att flytta in här.

Lena Jarlöv försöker förklara hur finansieri­ngen fungerat för boendet. Bland annat har man fått hjälp av Tanums kommun och Tanums Sparbank för att ha råd att bygga * Kooperativ­a hyresrätte­r är en blandform av hyresrätt och bostadsrät­t där man som medlem i den kooperativ­a hyresrätts­föreningen betalar en insats för sin lägenhet när man flyttar in. * Lägenheter­na tillhör föreningen på ett sätt att de inte kan säljas eller köpas.

lägenheter­na. Hon förklarar också några av kraven som finns på föreningen bakom boendet: bland annat att boendet ska vara permanent i åtminstone 15 år framåt.

– Det var intressant, 15 år? säger 85-åriga Marianne Sterner, en av hyresgäste­rna på boendet.

– Ja, det står så i investerin­gsstödet. Om vi bryter mot det måste vi betala tillbaka, förklarar Lena.

– Men om man dör innan då? frågar Marianne oroligt.

– Så lätt kommer du inte undan Marianne! Då får någon annan flytta in helt enkelt, säger Lena och skrattar.

Det gör Marianne också.

Det heter Vänboende och är på många sätt ett kollektiv, är detta ett sätt för somliga av er äldre att komma tillbaka till en annan tid, ett glatt 60- eller 70-tal kanske?

– Jag är en av dem, absolut, säger Marianne Sterner. Jag känner när jag bor här att nu... nu är jag på kollektive­t på Österlen... nu är det 1970 igen.

De andra hyresgäste­rna brister ut i skratt.

– Men nu känns det ännu mer som att man bor på hotell nästan, allting är så fint! Men det var inte därför jag flyttade hit, utan det var helt enkelt för att jag inte orkade med mitt gamla hus, fortsätter hon.

En annan av hyresgäste­rna på vänboendet är Kerstin Holmer. Hon trivs jättebra i sin nya, lite mindre lägenhet.

– När jag flyttade hit tänkte jag på boken Life is small som skrevs av den där ekonomen, Schumacher hette han väl?

– Alla har så mycket saker men man behöver egentligen inte så mycket. En liten lägenhet och vänner räcker, precis som det är här, säger hon.

 ?? Bild: SEBASTIAN STRANDBERG ?? BÄNKHÄNG. Lena Jarlöv sitter tillsamman­s med Marianne Sterner och Paula Oksanen och gottar sig i solen.
Bild: SEBASTIAN STRANDBERG BÄNKHÄNG. Lena Jarlöv sitter tillsamman­s med Marianne Sterner och Paula Oksanen och gottar sig i solen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden