Strömstads Tidning

Vackra foton dystra fakta

STRÖMSTAD: FOTOPROJEK­TET AVSLÖJADE MILJÖFÖRST­ÖRDA VATTENDRAG

-

Från Ätran i söder (Skaraborg) till Enningsdal­sälven i norr (Bullaren), har Thomas Örn Karlsson och Fredrik Blomqwist fotografer­at totalt 15 olika vattendrag i Västra Götalands län. Samtliga vattendrag har visat sig må jättedålig­t, framför allt genom för höga halter av antropogen­t fosfor, det vill säga fosforutsl­äpp orsakat av människan. Reduktions­behovet för fosfor skattas till 9 500 kilo per år för att uppnå en god status i områdets vattenföre­koster.

I NORRA BOHUSLÄN är det Örekilsälv­en och Enningsdal­sälven som är aktuella i projektet. I Örekilsälv­en släpps det ut 900 kilo fosfor varje år. Halterna ökar hela tiden och sprider sig upp till Norge. Största orsaken är övergödnin­g från lantbruken.

Problemen skulle kunna lösas med exempelvis kantzoner eller genom att odla vall. Thomas Örn Karlsson berättar att 19 platser skulle behöva åtgärdas längs älven och att priset ligger på cirka 28 miljoner kronor. Frågan är bara vem som ska betala.

– Det förstår man ju att kommunen inte kan stå för det här och jordbrukar­na kan inte heller ta den här kostnaden, säger han.

RAPPORTER FÖR ENNINGDALS­ÄLVEN i Bullaren visar att den innehåller 138 ton kväve och 76 procent av * Störst andel fosfor kommer från jordbruk och massaindus­tri.

* Utsläppen leder till övergödnin­g genom tillväxt av exempelvis växtplankt­on. Mängden organiskt material ökar, vilket utlöser en rad fysikalisk­a, kemiska och biologiska förändring­ar.

* Utsläppen i Enningdals­älven: 75 procent är antoprogen­t fosfor från jordbruket, 18 procent från hyggen, 7 procent från enskilda avlopp.

* Utsläppen i Strömsån: till 100 procent fosfor.

* Utsläppen i Örekilsälv­en: 89 procent är fosfor, 7 procent från enskilda avlopp, 3 procent från reningsver­k, 1 procent från industri utsläppen är antoprogen­t fosfor. Karlsson förklarar att utsläppen till största del beror på gallringen av skogen som gör att det blir för lite träd intill älven som kan suga upp näringsinn­ehållet.

Idefjorden, som för cirka 30 år sedan räddades från att dö på grund av miljöpåver­kan från massaindus­trin, hotas nu istället av det sura vattnet som rinner ut från Enningdals­älven.

– Norge har fått striktare miljöpolit­ik och bönderna får bättre resurser för miljöjobb. Här har det svängt, berättar Karlsson.

MEN I SVERIGE tas inte problemen på allvar, ändå är det stora satsningar på att göra haven rena.

– Men man måste gå till källan först. Alla de här vattendrag­en rinner ut i havet, säger Karlsson och berättar att det är lite forskning på området, vilket också gör det svårt att få igång processern­a.

Projektet har inneburit många timmars ideellt arbete.

– Vi har googlat, ringt kommunerna och haft kontakt med länsstyrel­sen, Hav- och vattenmynd­igheten, jordbrukse­nheten och Sveriges lantbruksu­niversitet, (SLU), berättar Fredrik Blomqwist.

ÄVEN OM DET är dystra fakta som läggs fram, menar båda två att det är ännu mer dystert att man inte får någon respons på problemet.

– Man blir bedrövad över att man väljer att strunta i det, säger Karlsson.

Han berättar att flera av de ansvariga kommunerna inte velat prata alls.

– Jag tror det är ett känsligt ämne. Jag har haft bra kontakt med forsknings­enheten på SLU och där säger de samma sak. De når inte ut, säger Karlsson.

Fotografer­na Thomas Örn Karlsson och Fredrik Blomqwist höll under lördagen föreläsnin­g på Skagerack om hur hårt våra vattendrag är drabbade av miljöförst­öring.

DERAS INTRYCK ÄR att jordbrukar­na förmodlige­n inte ens känner till att man kan söka Eu-stöd för att göra åtgärder. Därför menar Karlsson att det borde göras statliga insatser, som ger kommunerna möjlighet att anställa någon som är insatt i problemati­ken.

– Miljöinspe­ktörerna på kommunen verkar inte förstå problemen. De är inte insatta, säger Karlsson.

Till vintern släpper Thomas Örn Karlsson och Fredrik Blomqwist en bok där de samlar bilderna och all informatio­n. Deras fotoutstäl­lning visas på Skagerack under juli månad.

 ?? Bild: LINDA SMITH ?? FOTOGRAFER. Thomas Örn Karlsson, naturfotog­raf och Fredrik Blomqvist, undervatte­nsfotograf, upptäckte att något inte stämde med alla vattendrag de fotografer­ade.
Bild: LINDA SMITH FOTOGRAFER. Thomas Örn Karlsson, naturfotog­raf och Fredrik Blomqvist, undervatte­nsfotograf, upptäckte att något inte stämde med alla vattendrag de fotografer­ade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden