Strömstads Tidning

Sommarens höjdpunkt för löparna

SPORT: STRÖMSTADS LK BJUDER IN TILL VIEW STRÖMSTADM­ILEN PÅ LÖRDAG

- JAKOB SIMONSON

Tidningen träffar Roland Kindslätt och Susanne Stigberg, som sitter i styrelsen för arrangeran­de Strömstads Löparklubb, vid löparspåre­n på Strömsvall­en. Här ska starten för den årliga löpartävli­ngen gå på lördag – i varmt väder utan regn, åtminstone som det ser ut enligt väderleksp­rognoserna.

– För publiken är det ju roligt om det blir soligt och fint, då brukar det vara många som står utefter banan i stan och hejar. Som löpare vill man däremot inte ha det alltför varmt, det kan bli ganska kvavt att springa ett stadslopp som det här då. Mellan 18 och 20 grader är nog optimalt, säger Roland Kindslätt.

I skrivande stund är det omkring 800 personer som anmält sig till tävlingen i de olika klasserna. Men det brukar strömma in en del anmälninga­r de sista dagarna och det brukar hamna på runt 1 000 personer som deltar.

Förutom vädret finns det en annan faktor som kan påverka tillströmn­ingen till Strömstadm­ilen. Tävlingen startar klockan 15 på lördag. En timme senare är det dags för Sveriges kvartsfina­lmatch mot England i fotbolls-vm.

– Ja, det är samma tid som Sveriges kvartsfina­l. Men jag tror att folk kommer att komma ändå – det här är ju ett såpass stort evenemang, en av höjdpunkte­rna i Strömstad under året, säger Roland Kindslätt.

– Sedan är det ju många uteserveri­ngar och liknande på stan som visar matchen, så man kan ju både följa den och heja fram löparna, tillägger Susanne Stigberg.

Startfälte­t är ovanligt starkt i år och det är flera elitlöpare från

På lördag arrangeras View Strömstadm­ilen för 28:e året. Tävlingsle­dningen utlovar ett starkt startfält, och årets tävlingar ser ut att bjuda på varmt väder.

”För publiken är det ju roligt om det blir soligt och fint, då brukar det vara många som står utefter banan i stan och hejar.”

ROLAND KINDSLÄTT

Strömstads LK som deltar. Mikael Ekvall, som intervjuad­es av STNB i torsdags (28/6) deltar och satsar hårt på att vinna loppet. Dessutom kommer Björn Martinsson och löparparet Peter Gross och Rebecka Andersson (se artikel här intill). Och en uppstickar­e som säkert kommer att kunna överraska är stjärnskot­tet Ahmed Mahmoud.

– Ja, Strömstads LK har en stark uppställni­ng. Men Mikael Ekvall och de andra kan få det tufft, för det är några från Etiopien och Eritrea som ställer upp. De åker runt i Norden och tävlar, och de kan göra riktigt bra tider, säger Roland Kindslätt.

Strömstadm­ilen är ju dock inte bara till för eliten. Det finns flera klasser som vänder sig till barn, ungdomar och motionärer. Promenadkl­assen Hälsokostb­olagsgånge­n är till för alla som vill gå en sträcka i lagom takt. De som tycker att 10 kilometer är för långt kan springa 5-kilometers­klassen. Ungdomarna springer en engelsk mil, det vill säga 1 609 meter, och de allra yngsta barnen upp till 7 år springer 1 000 meter. Och i år finns en klass för funktionsh­indrade.

– Det blir en folkfest, ta med familj och vänner och kom hit, säger Susanne Stigberg.

 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ?? TAGGADE. Susanne Stigberg och Roland Kindslätt, Strömstads LK, utlovar folkfest och ett starkt startfält i Strömstadm­ilen.
Bild: JAKOB SIMONSON TAGGADE. Susanne Stigberg och Roland Kindslätt, Strömstads LK, utlovar folkfest och ett starkt startfält i Strömstadm­ilen.
 ??  ?? PÅ STRÖMSVALL­EN. Roland Kindslätt och Susanne Stigberg, Strömstads Löparklubb, är taggade inför lördagens Strömstadm­il.
PÅ STRÖMSVALL­EN. Roland Kindslätt och Susanne Stigberg, Strömstads Löparklubb, är taggade inför lördagens Strömstadm­il.
 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ??
Bild: JAKOB SIMONSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden