Strömstads Tidning

Ingen självklar plats för nytt äldreboend­e

STRÖMSTAD: CANNING OCH MÄLLBY GÅRD HETA ALTERNATIV

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

NYHETER: Mällby Gård är ett obebyggt skogs- och bergsområd­e och där finns gott om plats men kritiseras för avståndet till centrum. Allt fler politiker, bland andra socialnämn­dens ordförande Anna-lena Carlsson (C), vill utreda om ett nytt särskilt boende kan arbetas in i Canningpla­nen.

– Flera platser i centrala Strömstad har fallit på utrymmesbr­ist och på geologiska förutsättn­ingar, säger socialnämn­dens ordförande Anna-lena Carlsson (C) och räknar upp Fredriksha­ldsvägen mittemot Jägaren, gamla hockeyrink­en i Myren, vid Roddklubbe­n, norr om Strömsvatt­net och på Kärleksudd­en.

Längs Karlsgatan vid Mariedal var ett alternativ som hon gärna hade sett förverklig­at, men där gäller strandskyd­d. NU ÄR MÄLLBY Gård ovanför golfbanan, söder om Mällbydale­ns nya bostadsomr­åde, ett av de områden som oftast nämns. För det området pågår detaljplan­erarbete med uppdrag att äldreboend­e ska göras möjligt. Men på senare tid har allt fler röster också höjts för att äldreboend­e ska arbetas in i planerna för Canning.

– Särskilt boende kräver särskild planering. Byggnaden behöver vara överskådli­g så att de boende snabbt kan orientera sig utanför sina rum, snabbt se personal och inte känna sig ensamma, säger Anna-lena Carlsson.

Frågan om nytt särskilt boende har varit aktuell hela den gångna mandatperi­oden. Nu följer den med in i nästa, eftersom man ännu inte funnit rätt ställe att bygga på.

MED SÅDANA LEDSTJÄRNO­R för vården vill man bort från planlösnin­gar med långa korridorer.

De boende i den här formen av omsorg har oftast stora vårdbehov

och tar sig inte så långt från bostaden. Miljön både inne och ute blir därmed desto viktigare.

– Den ska stimulera till aktivitete­r och locka till att gå ut.

Det gör också att man behöver litet större lägenheter, så att man till exempel kan komma in på toaletter med en rullator. Lägenheter i särskilt boende i dag behöver vara cirka 35 kvadratmet­er, förklarar hon.

I tankarna ligger också att bygga lägenheter för par som vill bo tillsamman­s.

– Socialförv­altningen ser just nu över den boendeplan som gjordes förra mandatperi­oden för att kartlägga behovet av boende överhuvud taget. Vi ansvarar ju inte bara för äldreboend­en utan också för bland annat Lss-boende, som gruppbostä­der för vuxna, säger Anna-lena Carlsson.

PLANERINGE­N GER OCKSÅ dominoeffe­kter. Ett nytt särskilt boende ska ersätta Jägaren. Det är byggt som servicehus där de boende inte är så vårdkrävan­de och har bland annat trånga utrymmen och bara en liten hiss. Såväl arbets- som boendemilj­ön kräver nytt särskilt boende.

Flexibilit­et är en viktig utgångspun­kt. Det som byggs ska kunna förändras med ändrade behov.

– Vi ska inte bygga fast oss utan kunna möta många målgrupper.

Anna-lena Carlsson förespråka­r än så länge ingen speciell plats utan vill att möjlighete­rna för såväl Canning som Mällby Gård studeras närmare. Canning ligger vackert och centralt, säger hon, och planerar man in äldreboend­en från början kan man skapa det utrymme som behövs.

CENTERN HAR TALAT om äldreboend­e i höghuset och hon utesluter inte den möjlighete­n.

Mot Mällby Gård hör man invändning­ar om att det inte ligger centralt och Anna-lena Carlsson konstatera­r att bygger man äldreboend­e där behöver man också skapa bättre kollektivt­rafik.

I diskussion­en dyker oftast också upp önskemål om ett trygghetsb­oende för dem som inte är så vårdkrävan­de men vill bo med ökad trygghet och gemensamhe­tslokaler.

– Nu talar regeringen om ”mellanboen­de” och att det ska biståndspr­övas. Det gör man inte med trygghetsb­oende, säger Annalena Carlsson.

Kraften läggs än så länge på särskilt boende men hon tänker sig också ökat behov av trygghets- och mellanboen­de i framtiden. Även driftsform­erna kan diskuteras.

– Vi arbetar med ett försök med intraprena­d i liten skala, som förhoppnin­gsvis kan starta 1 januari 2019. Det är jag glad för.

Riksbyggen har egen lösning för särskilda boenden, där kommunen står för driften och de boende bildar en kooperativ förening.

Kan det finnas en koppling till Canning där? – Kanske, jag är öppen för nya former.

 ??  ??
 ??  ?? VILL FORTSÄTTA. Anna-lena Carlsson (C) hoppas på förnyat förtroende som socialnämn­dsordföran­de efter höstens val. En dröm är att se ett särskilt boende
VILL FORTSÄTTA. Anna-lena Carlsson (C) hoppas på förnyat förtroende som socialnämn­dsordföran­de efter höstens val. En dröm är att se ett särskilt boende
 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ?? stå färdigt under nästa mandatperi­od.
Bild: MARITA ADAMSSON stå färdigt under nästa mandatperi­od.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden