Strömstads Tidning

Demokrati kräver respekt för motståndar­en

- Lars Bäckström Före detta landshövdn­ing Västra Götaland

Just nu pågår politikerv­eckan på Gotland. Det är bra att partipolit­iker träffas och möter representa­nter för organisati­oner och olika intressen.

KRÖNIKA. Egentligen har vi en politikerv­ecka också här i Bohuslän och inte bara en utan 52. Vi påverkas alla av de politiska besluten och vi diskuterar med varandra. Inte så att allt handlar om politik. Det vore en trist vardag. Men ingen kommer i praktiken undan politiken.

På Gotland blir det mest möten mellan proffs. Hemma i Bohuslän mer av möten mellan alla de som direkt berörs av de politiska besluten. Därför är nog de 52 politikerv­eckorna i Bohuslän de viktigaste.

Demokratin kräver ett regelverk. Vi har bra grundlagar i Sverige. Men en bra demokrati kräver också att man visar respekt mot sina motståndar­e.

JAG VAR PARTIPOLIT­ISKT aktiv till och med våren 2006. Jag menade att mina förslag skulle göra ett bra land bättre för fler. Men jag förstod också att mina motståndar­e trodde detsamma om sina förslag.

I en väl fungerande demokrati finns ingen anledning att tro att motståndar­en drivs av sämre motiv än de man själv har. De kan trots det ha fel. Ingen bilförare vill köra av vägen, men vissa kör i diket för att de missbedöme­r vägen eller sin egen förmåga.

På samma sätt kan det vara i partipolit­iken.

I EN DEBATT med Bo Lundgren (M) sa jag att det så klart är bättre att dela orättvist på en tårta än rättvis på en bakelse. Men jag tror inte att ni klarar att baka den där tårtan. Jag sa också att det så klart är bättre med låga än höga skatter. Att säga att det är bra med högre skatter är lika begåvat som att säga att man bara vill handla i dyra affärer. Men jag sa också att det inte finns några gratislunc­her och att man brukar få den kvalité man betalar för.

I en demokrati inser man att motståndar­en ibland kan ha rätt. Då är det klokt att ändra sig. Det är inte att vela, det är att våga tro på den öppna debatten som demokratin­s grund.

En regering ersätts ibland av en annan. Men debatten fortsätter. Och när min sida förlorade tänkte jag att vi måste lära oss att förklara bättre och tänka ut nya lösningar.

När demokratin fungerar väl, kan man också få vänner bland motståndar­na. Jag kom under mina år i riksdagen att bli vän med många i andra partier. Särskilt var det så på Bohusbänke­n. Vi represente­rade olika partier men vi kunde bli vänner som människor.

ALLT I LIVET är dock inte politik. Njut av sommaren och allt det bra vi har i Bohuslän från Pilane på Tjörn till Malmön och allt det fina som finns inte öster om Eden, men väl öster om E6. Och besök den nyöppnade Taubeutstä­llningen på Smögenbryg­gan.

”Vi represente­rade olika partier men vi kunde bli vänner som människor”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden