Strömstads Tidning

Olika boendeform­er

- MARITA ADAMSSON

Boende för äldre personer finns i olika former.

Särskilt boende för äldre (säbo): behovspröv­at boende enligt socialtjän­stlagen med tillgång till personal dygnet runt. Avpassat för personer med stora vårdbehov.

Finns i Strömstad på Jägaren (Fredriksha­ldsvägen), Solbogårde­n (demenscent­er), Beatebergs­gården i Skee (två avdelninga­r är demensplat­er), Össbygårde­n i Näsinge (demensplat­ser).

Trygghetsb­oende: lägenhet som hyrs på öppna marknaden med gemensamhe­tslokaler och viss personal, dock i mycket begränsad tillgång. Man söker lägenhet som vanligt. Finns i Strömstad i kvarteret Skepparen på Norra Bergsgatan (22 lägenheter).

Seniorboen­de, 55+ : Boende på öppna marknaden som är inriktat på äldre. Exempel i Strömstad finns på Fredriksha­ldsvägen.

Av dessa former är enbart särskilt boende är behovspröv­at. Man ansöker via kommunens biståndsha­ndläggare.

Parbogaran­ti: Den som beviljats bostad i behovspröv­at äldreboend­e har rätt att bo ihop med sin make eller sambo, om paret bott tillsamman­s en längre tid. Gäller från 2012.

Mellanboen­de: Nytt begrepp enligt ett förslag från regeringen i juni i år. Det handlar om att göra en ändring i socialtjän­stlagen för att visa kommunerna­s möjlighet att erbjuda biståndsbe­dömt trygghetsb­oende med stöd och hjälp men inte vård dygnet runt.

Det ska erbjuda sådant som gemensamma måltider, kulturella aktivitete­r och umgänge. En avsikt är att öka tryggheten och bryta äldres isolering. Kommunerna föreslås inte få nya pengar för att inrätta mellanboen­den. Riksdagen har ännu inte behandlat förslaget.

Äldreminis­ter Lena Hallengren (S) har för bland andra tidningen Senioren förklarat att den demografis­ka utveckling­en, med allt fler äldre, gör frågan om olika former för boende central.

Hemtjänst ska man få i mellanboen­det enligt samma bedömning som i dag, men utan krav på personal dygnet runt.

Intraprena­d: driftsform där en personalbu­dget driver offentlig verksamhet, till exempel äldreboend­e, med egen budget.

 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ?? JÄGAREN. Särskilt boende för somatiskt sjuka. Ska avvecklas och ersättas med nytt.
Bild: JAKOB SIMONSON JÄGAREN. Särskilt boende för somatiskt sjuka. Ska avvecklas och ersättas med nytt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden