Strömstads Tidning

Alla utom S lockas av Canning

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

Mällby Gård har en tid funnits med i diskussion­erna för ett nytt särskilt boende, men Canning rycker fram som en intressant plats. Bara Socialdemo­kraterna säger klart nej till det.

– Canning är inte en lämplig plats. Ett äldreboend­e kräver utrymme, inte minst parkerings­platser för såväl personal som besökare, säger Kent Hansson (S).

Han anser istället att Mällby gård uppfyller kraven på en naturskön miljö och ett läge ”hyfsat nära” centrum.

Av övriga partier förordar KD och M tydligt och klart Canning, för såväl ett särskilt boende som ett trygghetsb­oende.

M vill placera det nära Skeppsbrop­latsen. KD ser också gamla sjukhuset som ett möjligt alternativ.

ÖVRIGA PARTIER SÄGER alla att Canning är ett intressant alternativ att utreda. Men MP:S Bengt Bivrin anser att det lämpar sig bäst för trygghetsb­oende, inte för särskilt boende som kräver stor plats.

Liberalern­as Erling Karlsson, ledamot i socialnämn­den, säger att han personlige­n tycker att Mällby gård ligger för långt från centrum och att Riksbyggen­s intresse för äldreboend­e kan vara en möjlighet för Canning.

Vänsterpar­tiets Gunilla Hegardt tycker även hon att Mällby gård känns som en placering för långt utanför centrum och öppnar därför för Canning.

Hon är läkare inom äldrevårde­n och säger att det argument hon oftast hör mot en placering på Beateberg eller på Össbygårde­n i Näsinge är avståndet. Det handlar inte bara om de gamla själva utan om att de också har äldre bekanta och anhöriga som vill hälsa på.

DET ÄR SÄRSKILT boende som diskuteras mest, eftersom Jägaren behöver ersättas. De flesta partier tror att någon form av trygghetsb­oende också kommer att behövas men har inte kommit lika långt i de diskussion­erna.

Gunilla Hegardt känner dock en viss tveksamhet.

– Jag är kluven. De flesta säger att de vill bo kvar hemma. Att behöva flytta två gånger, först till trygghetsb­oende och sedan till särskilt boende kan bli för mycket.

Samtidigt ser hon ett behov av gemenskap på äldre dagar.

– Min dröm är ett kollektiv av gamla, som hjälps åt och får extra hjälp av hemtjänste­n, och i huset har tillgång till en restaurang dit de kan gå och äta och som ordnar till exempel pub-kvällar.

MEN FÖR ATT få en gemenskap att fungera behöver den nog byggas in från första början, säger hon.

Sverigedem­okraterna talar för centralt boende.

– Frågan har egentligen inte landat på vårt bord, vi sitter ju inte socialnämn­den. Men de äldre vill bo så centralt som möjligt. Det vill vi tillgodose om det går, helst i dialog med de äldre, säger Fredrik Eriksson (SD).

Driftsform­erna för äldreboend­en är också en öppen fråga. Ett försök med en mindre enhet inom äldrevårde­n som drivs på intraprena­d av personalen är klart för start. Förslaget kommer ursprungli­gen från Liberalern­as Erling Karlsson.

– Jag har inget emot att också det nya boendet drivs som intraprena­d, säger han.

MODERATERN­A FÖRKLARAR ATT de är positivt inställda till privat drivna boenden, gärna av företagare som bor i kommunen och själva arbetar i verksamhet­en.

Socialnämn­den har också under sina studiereso­r till särskilda boenden kommit i kontakt med ett koncept med kooperativ­a hyresrätte­r, där Riksbyggen bygger och kommunen sköter driften, och de boende bildar en förening, en form som både Miljöparti­et, Liberalern­a och Centern allmänt uttalar intresse för, även om inga diskussion­er förs med Riksbyggen.

 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ?? ÄLDREBOEND­EMILJÖ. Canning rycker fram som alternativ för ett särskilt boende. Bilden visar modell av utbyggnad presentera­de tidigare i år.
Bild: MARITA ADAMSSON ÄLDREBOEND­EMILJÖ. Canning rycker fram som alternativ för ett särskilt boende. Bilden visar modell av utbyggnad presentera­de tidigare i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden