Strömstads Tidning

Ön försvann plötsligt från kartan i appen

- SEBASTIAN STRANDBERG

”Man tänker att såna kartor alltid stämmer, men så är det tydligen inte”

FELIX BÄCKSTRÖM

När Felix Bäckström under lördagsmor­gonen kollade på sin kartapp i mobilen satte han kaffet i vrångstrup­en – han upptäckte att Hälsö utanför Havstenssu­nd var helt borta från kartan. När han tittade ut från balkongen såg han dock att ön låg kvar där den brukar.

Felix var på besök hos sina kusiner över helgen när han gjorde den bisarra upptäckten. De tänkte ta en utflykt till någon av de lite mindre öarna utanför Havstenssu­nd. Men när Felix tittade på sin kartapp på mobilen för att planera utflykten tyckte han att det såg misstänkt öppet ut i vattnet utanför huset.

– Jag förstod inte riktigt vad jag såg på mobilen, först tyckte jag att sundet såg ut att vara borta på något sätt, sen fick jag se att det var Hälsö som helt fattades från kartan.

MEN DET FANNS ingen större anledninge­n till oro för den försvunna ön. Eftersom ön går att se från huset vid Havstenssu­nd, så kunde Felix titta ut från balkongen för att konstatera att ön var på sin plats. I stället fick Felix Bäckström och hans familj ett gott skratt när de såg missen från Apples kartapp. HÄLSÖ.

– Dagen efter åkte vi till ön för att vandra, då var det inget snack om att ön stod kvar på samma plats, säger Felix skämtsamt.

PUH! ALLA KÄNNER väl igen den där lilla paniken som uppstår när man märker att man tappat bort sin mobil eller sin plånbok. Tänk då att tappa bort en hel ö. Har du någon aning om vad detta kan bero på?

– Nej, faktiskt inte. Jag tänker att de bara har missat ön helt enkelt. Man tänker att såna kartor alltid stämmer, men så är det tydligen inte, säger Felix Bäckström.

VAD ÄR EGENTLIGEN anledninge­n till att Hälsö utanför Havstenssu­nd inte finns på Apples karta? Kan det vara så att Apple censurerar Hälsö?

Enligt tidningen Ny Teknik har Apples konkurrent Google maps censurerat flera olika platser på jorden, bland annat Area 51 i USA och delar av Nordkorea.

Varför Apple eventuellt har valt att censurerat Hälsö utanför Havstenssu­nd - ja det tvistar de lärde om.

Tidningen har sökt Apples press-

KANSKE HAR MAN bara glömt att rita dit Hälsö (eller hur det där nu fungerar). Man får hoppas att ingen använder appen som sjökort i alla fall.

På den vanliga kartfunkti­onen finns inte Hälsö på Apple maps. Men som tur är finns ön på sin plats på appens satellitfu­nktion. Om man nu tvunget vill använda appen som sjökort rekommende­ras därför den funktionen.

 ?? Bild: FELIX BÄCKSTRÖM ?? BORTA. Felix Bäckström märkte att Hälsö utanför Havsstenss­und är försvunnen från Apple maps.
Bild: FELIX BÄCKSTRÖM BORTA. Felix Bäckström märkte att Hälsö utanför Havsstenss­und är försvunnen från Apple maps.
 ?? Bild: FELIX BÄCKSTRÖM ?? I verklighet­en tycks dock ön ligga kvar där den alltid legat.
Bild: FELIX BÄCKSTRÖM I verklighet­en tycks dock ön ligga kvar där den alltid legat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden