Strömstads Tidning

438 dagar i fångenskap på film

- MIA THORNBERG

438 dagar. Så länge satt de fängslade i Etiopien. Nu spelas filmen om Martin Schibbyes och Johan Perssons liv i fångenskap in i Sydafrika. Film i Väst är samproduce­nt. Gustaf Skarsgård och Matias Varela spelar huvudrolle­rna.

Skarsgård spelar Martin Schibbye och Matias Varela Johan Persson i 438 dagar, som är en filmatiser­ing av boken med samma namn.

De första bilderna från inspelning­en har nyligen släppts och filmen beräknas få världsprem­iär hösten 2019.

Den är baserad på den sanna berättelse­n om journalist­en Martin Schibbyes och fotografen Johan Perssons resa till Etiopien 2011.

De greps 1 juli 2011 i det konflikthä­rjade området Ogaden, dit de tagit sig med hjälp av Ogadens nationella befrielsef­ront för att rapportera om flyktingar­nas svåra situation i området, som var stängt för journalist­er.

Svenskarna åtalades för terrorbrot­t och dömdes till elva års fängelse. Händelsen fick mycket uppmärksam­het i media, inte minst blev den så kallade ”tysta diplomatin”, som ägde rum bakom kulisserna, mycket omdiskuter­ad.

438 dagar efter att de tillfångat­agits blev svenskarna benådade och frisläppta.

– Jag är stolt över att vara med och berätta en historia som verkligen bör berättas. Där det finns ett patos.

– Det är två personer som velat göra någonting som är större än deras eget ego. Att få göra detta tillsamman­s med Gustaf, som jag känt i 25 år, är jättehäfti­gt, säger Matias Varela i ett pressmedde­lande.

Martin Schibbye och Johan Persson har efter sin resa fått stor uppmärksam­het för att de vågat utmana gränserna i ett land där det fria ordet inte står högt i kurs och fri journalist­ik riskerar att stämplas som terrorism.

Bland annat fick de 2013 yttrandefr­ihetsorgan­isationen Reportrar utan gränsers pressfrihe­tspris tillsamman­s med Mesfin Negash, journalist från Etiopien. Mesfin Negash lever i exil i Sverige sedan hans tidning Addis Neger stängts av myndighete­rna i Etiopien och han själv och hans kolleger åtalats för terrorism.

Den kommande filmen flyttar fokus från storpoliti­ken till vänskap, kärlek och mod.

– Det är fantastisk­t att få jobba med Matias. Vi får mycket gratis av 25 års vänskap. Vi har gått igenom mycket ihop. Det är en otrolig styrka, säger Gustaf Skarsgård.

Manus är skrivet av Peter Birro, som tidigare bland annat har gjort tv-serien Upp till kamp, om ungdomar i Göteborg på 60- och 70-talen, och storfilmen Monica Z, om Monica Zetterlund.

Regissören är en annan Film i Väst-bekanting; Jesper Ganslandt, som slog igenom på bred front med långfilmen Farväl Falkenberg.

 ??  ?? FILMINSPEL­NING. Martin Schibbye och Johan Persson, här spelade Gustaf Skarsgård och Matias Varela, greps sedan de korsat gränsen mot Etiopien tillsamman­s med Ogadens nationella befrielsef­ront.
FILMINSPEL­NING. Martin Schibbye och Johan Persson, här spelade Gustaf Skarsgård och Matias Varela, greps sedan de korsat gränsen mot Etiopien tillsamman­s med Ogadens nationella befrielsef­ront.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden