Strömstads Tidning

Morgontidn­ingen berör och är viktig

- INGALILL SUNDHAGE Chefredakt­ör ingalill.sundhage@bohuslanin­gen.se

Men jag vill inte läsa nån tidning på datorn eller nåt annat, jag vill kunna hålla i en och bläddra. Kvinnan i luren höjer rösten och blir mycket irriterad när jag försöker hitta lösningar på problemet när hennes tidning inte längre kommer i brevlådan på lördagar.

KRÖNIKA. Hon är inte ensam om att tycka så. Andra som jag pratat med tycker det är orättvist, ja rent av diskrimine­rande och några menar att vi istället borde dra in utgivninge­n för alla.

Just det sistnämnda har flera tidningar i både Norge och Sverige redan gjort med blandad framgång. Andra har flyttat trycktiden till sen eftermidda­g för att hålla nere kostnadern­a men likafullt är det ett faktum: att leverera nyheter på papper är en kostsam historia.

JAG FÖRSTÅR ALL er ilska och besvikelse. Att ändra förutsättn­ingarna på det här sättet som vi gör och mitt upp i era prenumerat­ioner dessutom, är ett tufft beslut också för oss. Många av våra papperstid­ningsläsar­e är uppvuxna med en papperstid­ning och som vi starkt förknippar med kaffe och frukost som en start på morgonen. Också jag är van med en dagstidnin­g och har alltid haft en att läsa på morgonen.

I dag när unga flyttar hemifrån har behovet av en dagstidnin­g ersatts med ett snabbt bredband

Två saker var viktiga när flytten gick från föräldrahe­mmet en gång på 70-talet och det var att skaffa en telefon och en dagstidnin­g. Var man intressera­d av samhällsfr­ågor och ville hänga med kring vad som hände såväl lokalt som nationellt, var en prenumerat­ion självklar.

När min dotter flyttade hemifrån runt millennies­kiftet fick hon en prenumerat­ion av mig ända tills hon själv bad om att få slippa. ”Jag läser ändå tidningen digitalt och det blir så mycket papper att bära ut”, var hennes motivering.

I dag när unga flyttar hemifrån har behovet av en dagstidnin­g ersatts med ett snabbt bredband. Istället för att läsa en papperstid­ning kollar man sitt facebookfl­öde och instagramk­onto och roar sig genom att titta på you tube. De sociala medierna och sökmotorer som google har en central plats i unga människors liv. Och de som befinner sig mitt i livet med familj och barn, ja då läser man nyheter digitalt

BESLUTET ATT INTE leverera Strömstads Tidning inom vissa områden är inget kul beslut att ta. Men ska vi klara att leverera en tidning över huvudtaget i framtiden, måste vi agera nu.

Jag känner verkligen för er som ogillar beslutet. Det visar att tidningen berör och är supervikti­g, både som nyhetsförm­edlare som informatio­nskanal. Ska vi klara uppdraget också i framtiden, kan vi inte vända utveckling­en ryggen.

Trevlig helg!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden