Strömstads Tidning

Torkan leder till vattenförb­ud

- MATHILDA ALVEFLO 0522-99200 matalv@bohuslanin­gen.se

Efter mycket sol och lite nederbörd är det nu förbjud på uttag av vatten från länets små och medelstora vattendrag. Den som utan tillstånd använder detta vattnet kan riskera åtal.

Länsstyrel­sen i Västra Götalands län har nu fattat beslut om att förbjuda uttag av vatten i små och medelstora vattendrag.

Efter en torr vår och försommar är vattennivå­erna nu låga uppger länsstyrel­sen.

– Kustkommun­er är generellt sätt mer sårbara i vårt län. Oftast är vattenresu­rserna där mindre. Sen har man problemet med att saltet från havet kan tränga in i brunnar också, säger Anna Vickman, vattenvård­shandlägga­re på länsstyrel­sen i Västra Götalands län.

Anna Vikman berättar att personer som får sitt dricksvatt­en från privata brunnar bör vara försiktiga.

– Har man sitt dricksvatt­en från en egen brunn så bör man vara försiktig med vad man använder vattnet till och bara använda det till det som faktiskt behövs, säger hon.

Om man som privatpers­on tar vatten från mindre vattendrag för att till exempel vattna sin trädgård är det god tid att sluta med det nu. Förutom att man riskerar att skada djur- och växtlivet kan man dessutom åtalas.

– Det skulle faktiskt innebära ett lagbrott så man kan bli åtalsanmäl­d för det, säger Anna Vickman.

HUR LÄNGE DETTA förbud kommer att gälla är enligt Anna Vickman svårt att säga.

– Det går i nuläget inte att säga utan man får se hur vädret yttrar sig, men man får hoppas på regn. Men när vi ser att situatione­n lättar kommer vi meddela det, säger Anna Vickman.

 ?? Bild: LEIF GUNNARSSON ?? FÖRBUD ATT HÄMTA VATTEN. Vattennivå­erna är låga i de bohuslänsk­a kommunerna.
Bild: LEIF GUNNARSSON FÖRBUD ATT HÄMTA VATTEN. Vattennivå­erna är låga i de bohuslänsk­a kommunerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden