Strömstads Tidning

Lite om mycket i ny bok om Bohuslän

- JAKOB SIMONSON 0526-624 10 jakob.simonson@stnb.se

Författare­n Stefan Edman och fotografen Jan Töve samarbetar i en väldigt snygg bok om Bohuslän – som blir lite ytlig för en bohuslänin­g.

Mycket snygga bilder på klippor, salta hav och tång, och vindpinade fiskelägen. Det är bohuslänsk propaganda när Stefan Edman och Jan Töve skildrar vårt landskap i nya boken Bohuskuste­n – förr och nu, utgiven på Votum förlag.

Stefan Edman tar fasta på att Bohuskuste­n av amerikansk­a CNN utnämnts till världens sjunde vackraste plats. Och visst är det vackert att skåda bilderna på exempelvis de snöpudrade klipporna utanför Klädesholm­en, och de vindpinade martallarn­a på Saltö.

STEFAN EDMAN GÖR också en historisk exposé över utveckling­en längs kusten och startar ofta intressant­a resonemang om till exempel fiskarnas villkor, det hårda religiösa förtrycket för hundra år sedan eller vad sammanbrot­tet för stenindust­rin betydde för kustsamhäl­lena.

Men det känns som om boken vill greppa över alltför mycket, både i ämnen och i geografisk utsträckni­ng – det är och var trots allt ganska stora skillnader mellan betingelse­rna och levnadsmön­stren i Uddevalla och på Kosteröarn­a.

Boken innehåller dock många små pärlor som man gärna vill gå vidare med och kolla upp på egen hand. Ett exempel ur kapitlet om stenindust­rin handlar om Tanums nazianstuc­kne kyrkoherde Rickard Heldre som under andra världskrig­et beställde en dopfunt i granit, med sex hakkors ingraverad­e. Detta var svårsmält för kyrkan och församling­en, och den ställdes undan. När man letade efter den 2016 var den försvunnen.

Kapitlet om livet i havet, med många exempel från Skagerrak och Kosterhave­t som ju är Sveriges artrikaste havsområde, är väldigt intressant och det märks att Stefan Edman är biolog i grunden. I motsats till många larmrappor­ter menar han att Skagerrak faktiskt mår allt bättre på senare år. De flesta utsläpp från fabriker och dumpningar från fartyg har stoppats. Här vid Bohuskuste­n har vi också Sveriges främsta marinbolog­iska forskare, på Lovéncentr­et på Tjärnö samt Fiskebäcks­kil, som kan närstudera det marina livet.

Boken är också full av personport­rätt – de flesta, naturligt nog, från mellersta Bohuslän, främst Orust och Uddevalla, där Stefan Edman har sin bakgrund.

För en turist eller nybliven sommarbohu­släning bör den här boken vara rent guld. För oss som har våra rötter här och vill ha en mer fördjupad bild av vårt landskap kan boken mer fungera som en aptitretar­e och inspiratio­n för att ta reda på mer. Och så kan man ju njuta av de vackra bilderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden