Strömstads Tidning

Anrik orkester tog sitt avsked efter 40 år

STRÖMSTAD: SURBRUNNSS­EXTETTEN HÖLL AVSKEDSKON­SERT

-

Vid en av bänkarna i stadsparke­n sitter Johan Ståhle med sin fru Anne-marie. Det visar sig att Johan har en koppling till Surbrunn och dess historiska salong.

– Allt med Surbrunn är intressant, säger han. Och så avslöjar Johan att han är uppvuxen i villa Surbrunn, som revs i mitten på 1960-talet.

Han berättar att hans mormors far, Johan Henrik Sylwander, var väldigt engagerad i Surbrunnss­alongen och societetsh­uset Skagerack.

– Han var ordförande i societetsf­öreningen och brukade ibland donera pengar, förklarar han. HANS MORMOR BRUKADE berätta mycket om tiden då Surbrunnss­alongen blomstrade och han lyssnade med ett idel öra.

– Hon berättade om hur kvinnorna stod på ena sidan golvet och männen på andra sidan och att de strödde salt på golvet för att stegen skulle glida bättre, berättar Johan.

I kväll vill de lyssna till den fina gamla orkestermu­siken.

– Jag är inte direkt bekant med musiken, men det ska bli intressant att se vad som spelas. Att de ska spela gammal musik var det som lockade mig, säger Ann-marie.

Under onsdagskvä­llen tog Surbrunnss­extetten farväl med en konsert i stadsparke­n. I flera år har de kämpat med ett sviktande antal medlemmar och har nu valt att avveckla.

EN FÖRE DETTA medlem av Surbrunnss­extetten, Georg Cederbratt, har också tagit sig hit. Han har en bakgrund på närmare 50 år som orkestermu­siker och spelade horn. Det tog sin början i stadsmusik­kåren och som därefter fortsatte i Surbrunnss­extetten, som bildades på 70-talet när musikkåren lade ner.

Även om det är uttalat att vara

 ??  ?? TOG AVSKED. Surbrunnss­extetten bildades på 70-talet när stadsmusik­kåren lades ner. På onsdagskvä­llen tog de avsked med en konsert i stadsparke­n.
TOG AVSKED. Surbrunnss­extetten bildades på 70-talet när stadsmusik­kåren lades ner. På onsdagskvä­llen tog de avsked med en konsert i stadsparke­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden