Strömstads Tidning

Livet inspirerar Py Bäckman

GRATTIS: PY BÄCKMAN FYLLER 70 ÅR

- MALIN EIJDE/TT

Hon har levt på sin musik sedan 1970-talet. Men hjulen slutar inte snurra för Py Bäckman, den just fyllda 70-åringen som fortfarand­e skriver både för popartiste­r och för psalmboken.

Just nu har hon skrivit texter till en packe jullåtar. De har spelats in av sångerskan Elisa Lindström. Musiken är gjord av Mats Wester, mångårig samarbetsp­artner till Py. Tillsamman­s har de båda tidigare skapat låtar till såväl Melodifest­ivalen som Westers eget ”etnopop”band Nordman.

Så arbetet rullar på för Py Bäckman, som har haft musiken som följeslaga­re praktiskt taget sedan småbarnsår­en. Hon debuterade som treårig solosånger­ska i kyrkan i Nianfors i Iggesund. Kyrkomusik­en var en del av uppväxten, hon sjöng i kyrkokör och kom tidigt i kontakt med alla de gamla klassiska tonsättarn­a; Mozart, Händel, Brahms och Bach. Men rocken fanns också där. Hon var dotter till en ung, ensamståen­de mamma som älskade Elvis – en kärlek Py tidigt kom att dela.

– Elvis var en stor influens för mig, till och med när jag var liten. Det var något helt nytt när han kom med sin musik. Utan honom skulle inte 50-talet ha varit så roligt.

Tv-premiären skedde 1957, då hon nio år gammal fick sjunga i ”Stora famnen” som leddes av Lennart Hyland. Sedan kom 1960-talet med hela popsvängen och det startades band över hela Sverige. Py flyttade till Stockholm som 17-åring och blev en del av den vågen. Hon sjöng sig genom 1970- och 1980-talen i olika band, inte minst i Raj Montana Band som hon hade tillsamman­s med kollegan och dåvarande * Fyllde: * Gör: * Bor: Har två boenden, främst i Stavsnäs på Värmdö. * Familj: Dotter, barnbarnen Otto, 20 år, och Harry, 15 år. * Så firar jag födelsedag­en: ”Jag tror inte att det blir en stor tillställn­ing. Det hade jag när jag blev 50. Nu fyller min dotter 50 år så jag tror att jag satsar på hennes födelsedag i stället.” * Om att fylla 70: ”Själva siffran betyder väl inte så mycket men det är ändå ett bevis på att tiden går väldigt fort. Jag har kommit till insikt om att jag får lägga på ett kol.” * Läser: Gärna biografier. sambon Dan Hylander. Var det svårt att bli tagen på allvar som tjej i rocksamman­hang då för tiden?

– Det har väl varit både och, nu som då, kan man säga. ’It’s a man’s, man’s world’, liksom. Det är konstigt, men det finns så många killar som tar sig tid att stå i replokaler och spela in grejer och så vidare. Jag vet inte vad tjejerna gör i stället. Men det har i alla fall blivit fler som skriver och spelar in, även om de fortfarand­e är i minoritet.

PY BÄCKMAN ÄR en av de tjejer som har tagit plats. Visst, sången och publikfram­trädandena kom först. Men det tog inte lång tid förrän hon ville skriva sitt eget material, och utgå mer från sina egna upplevelse­r. Till en början kändes det självklart att skriva text och musik ihop. Sedan blev hon tillfrågad om att skriva texter åt Nordman och efter det började hon även ta uppdrag som textförfat­tare till andras musik. Hon har gett ord åt moderna klassiker som ”Koppongen” och ”Gabriellas sång”, men också översatt musikaler som ”Chicago” och ”Evita”.

Och Py, som en gång började sin bana som treårig sångdebuta­nt i Nianfors kyrka, har aldrig lämnat kyrkorumme­t. Hon framträder då och då i kyrkor runt landet, och har fyllt på psalmboken med ett antal egna alster. Däribland Tommy Körbergs mäktiga ”Stad i ljus”, som hon skrivit både text och musik till.

INSPIRATIO­N HITTAR HON, som alltid, i sina egna och andras livserfare­nheter. Att frågorna man uppehåller sig vid sedan ändras med åldern är bara naturligt, tycker hon.

– I regel kan man som yngre skriva mer om känslor och kärlek och svek. Blir man äldre kanske man fåfängt söker och uttrycker mer existentie­lla frågor. Fåfängt, eftersom det finns saker man absolut aldrig kan få något svar på.

Hon gillar att varva samarbete och ensamarbet­e, att sitta hemma och skriva och att vara ute och turnera. Spelningar­na växlar också mellan kyrkobesök och ”profana” scener, då oftast tillsamman­s med Ulf Lundells gitarrist Janne Bark. Skapandepr­ocessen är det som intressera­r Py Bäckman mest av allt. Ska hon göra något som inte alls har med arbete att göra så fixar hon helst i trädgården.

Och även om hon sitter för sig själv och skriver så ser hon det inte som ett ensamarbet­e. En psalm vänder sig ju till många människor.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? JUBILAR. ”Jag tittar alltid framåt och jag hoppas få vara kreativ ett tag till”, säger Py Bäckman som nu fyllt 70 år.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT JUBILAR. ”Jag tittar alltid framåt och jag hoppas få vara kreativ ett tag till”, säger Py Bäckman som nu fyllt 70 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden