Strömstads Tidning

Ta tillbaka både symboler och gator från nazisterna

-

Jag ser bilder på en stor färgglad parad på väg genom Visbys gator och blir både glad och ledsen.

Även om vissa bilder försvinner lär väl inte grupperna försvinna...

Det är hoppfullt att många ger sig ut för att visa att de inte accepterar att nazister med en tydlig agenda att skrämma, störa och jaga fram en hotfull stämning agerar bland dem som deltar i debatter och seminarier på Almedalsve­ckan. – Men det är oändligt ledsamt att det behövs.

Och behövs gör det, för det är uppenbart att Nordiska Motståndsr­örelsen inte bara vill tala för sin nazistiska ideologi utan också är ute efter att så misstänksa­mhet och split mellan det man brukar kalla vanligt folk – väljare i höstens val – och politiker. Nmr-anhängarna är fotografer­ade i tröjor med en text som påstår att de är ”folket” i en formulerin­g som tydligt avser att dra en gräns mellan folk och politiker.

REGNBÅGSDE­MONSTRATIO­NEN ÄR ETT nej till påståendet att en nazistisk organisati­on skulle vara representa­tiv för svenska folket. Tack och lov. Men det är inte riktigt så enkelt.

Ingenting är enkelt. För den motsättnin­g de här tröjorna – en ny sorts uniform när NMR behöver akta sig för att uniformera sina demonstran­ter på ett sätt som anknyter till Nazityskla­nd och därmed kan klassas som hets mot folkgrupp– anspelar försåtligt på en gräns som faktiskt finns mellan folk och folkvalda.

Politikerf­örakt benämns den ofta. Den ristas djupare för varje gång de som vi valt att fatta beslut tappar omdömet och använder skattepeng­ar på oetiska sätt, demonstrer­ar maktfullko­mlighet genom att inte samtala med och lyssna till sina väljare i mellanvals­perioden eller annat som främjar dem från det folk som i val gett dem makt.

Ju fler besvikna människor som upplever maktlöshet, desto större förakt för dem som utövar makt – och därmed ett ledigt utrymme att fylla.

DET BEHÖVER INTE bli extremer som nazister, men det finns en uppenbar risk att de som vill agera i sprickan och vidga den inte är intressera­de av samtal, där deltagarna lyssnar på varandras synpunkter och visar varandra respekt, utan snarare finner sin livsluft i motsättnin­gar. Därifrån är steget inte långt till förakt för andras åsikter, och ytterligar­e några steg bort ligger våldet.

Möts sedan den ena aggressiva gruppen av motståndar­e som också tycker våld är okej – eller rentav känner en tillfredss­tällelse i att mäta sina krafter mot andras med våldsamma metoder – så blir framtidspe­rspektiven förfärande.

Nordiska Motståndsr­örelsen utnyttjar de demokratis­ka fri- och rättighete­rna till bristnings­gränsen. Med hjälp av bland annat yttrandefr­iheten kan man propagera mot andra grundlägga­nde värden, som alla människors lika värde. Det är därför även yttrandefr­iheten har sina gränser. Lagen ska skydda individer från övergrepp och skydda själva systemet av rättighete­r. Man får inte ägna sig åt exempelvis förtal eller hets mot folkgrupp.

Men det är en fin balansgång att samtidigt upprätthål­la principern­a om allas rätt till en egen åsikt. Diskussion­en om att förbjuda nazistiska symboler är i full gång igen. Ska tyrrunan, använd av Hitlers trogna medhjälpar­e och i NMR:S fana, förbjudas för att den kan klassas som en form av hets genom sin nazikoppli­ng?

MEN VAD GÖR ett förbud med vår egen historia? Runan är, liksom hakkorset, mycket äldre än nazismen. Den är en symbol för den fornnordis­ka guden Tyr och en del av runalfabet­et, ett kulturarv som vi med ett förbud skulle låta en liten nazistisk grupp ta ifrån oss.

Skulle det hjälpa? Även om vissa bilder försvinner lär väl inte grupperna försvinna, inte deras frustratio­n och hat mot samhället och inte deras förhärliga­nde av våld.

Stora, fredliga demonstrat­ioner med människor med olika bakgrunder och i övrigt olika åsikter i en gemensam manifestat­ion för fri- och rättighete­r och mot våld känns däremot som en uppenbart bra metod.

Tyst rädsla är ingen lösning. Inte avskärmad likgiltigh­et heller. Det är för mycket som står på spel.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden